4 iulie, 2016

Pruna-1Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat luni că, potrivit legii, sumele rezultate din valorificarea bunurilor confiscate se vor împărți la Sănătate, Educație, Justiție, Interne și parchete.

„Legea prevede cum se împart aceste sume: 20% pentru Ministerul Educației, 20% pentru Ministerul Sănătății, 15% pentru Ministerul Afacerilor Interne, 15% pentru Ministerul Public și 15% pentru Ministerul Justiției”, a spus Raluca Prună luni, într-un briefing de presă despre Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

Ministrul a explicat rolul pe care îl va avea ANABI și relația pe care o avea cu alte structuri în domeniu.


„ANABI administrează bunuri sechestrate în cursul procesului penal și, imediat ce avem o hotărâre de condamnare definitivă, rolul ANABI încetează și este rolul ANAF, printr-o direcție specializată, de executări silite, să recupereze prejudiciul sau produsul infracțiunii așa cum este el constatat de o instanță”, a arătat Raluca Prună, citată de Agerpres.

Ministrul a precizat că proiectului i-a fost alocată o importantă sumă de bani printr-o finanțare externă. „Am asigurat o resursă financiară prin intermediul unui organism intermediar elvețian, un program de 866.000 de franci elvețieni, cu scopul de a permite implementarea proiectului și de a realiza sistemul informatic și pregătirea personalului care va opera cu acest sistem”, a mai declarat Raluca Prună.

ANABI este funcţională şi este condusă de Cornel Călinescu, fost director în Ministetul Justiţiei, cel care s-a ocupat de înființarea acesteia.

În ultima ședință de guvern s-a aprobat folosirea clădirii din Șoseau Kiseleff nr. 12 (fostul Hotel Triumf) de către DNA, care va împărți clădirea cu Agenția condusă de Călinescu.


ANABI va acționa într-o zonă total descoperită în momentul de față – administrarea bunurilor pe durata procesului. Aceasta se face acum de către procurori și polițiști, care ajung să fie blocați și în astfel de activități, în loc să se ocupă de investigații.

Agenția se ocupă până la finalul procesului de bunurile indisponibilizate anticipat. Atunci când se va pronunța o hotărâre definitivă de condamnare cu confiscare de bunuri, se va ști cu precizie unde sunt bunurile, care dintre ele au fost valorificate anticipat, unde se află banii. Nu vor mai exista situații, ca acum, când ANAF se trezește peste noapte cu un bun despre care nu știe nimic, pe care trebuie să-l identifice etc.

Agenția va face și publicitatea bunurilor sechestrate, pentru a le valorifica. Toate vor fi expuse pe site, vor putea fi văzute de toată lumea, doritorii pot licita pentru achiziționarea lor, dacă vor fi scoase la licitație.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: