8 februarie, 2018

Schema de compensare a costurilor suplimentare impuse de transferul contribuțiilor de asigurări sociale pentru angajatorii din IT și cercetare – dezvoltare propusă de guvern se află în stadiul de proiect și sperăm ca, în urma dezbaterii publice, să fie îmbunătățită astfel încât să nu existe tratamente diferite pentru angajatori.

Este esențial ca măcar de această dată să fie luată în considerare părerea specialiștilor și mai ales a celor direct afectați de aceste măsuri, declară joi Raluca Bontaș (foto), Partener Deloitte România .

”Spun acest lucru pentru că pe baza formulei de calcul pentru compensare prevăzută de proiect, costurile ar fi acoperite integral doar pentru o categorie de angajatori și parțial sau deloc pentru alte categorii. Astfel, ar urma ca angajatorii care au decis să majoreze salariul brut al angajaților din acest domeniu cu 20% să beneficieze, datorită schemei din proiect, de o acoperire a costului suplimentar. Trebuie totuși să precizăm că o majorare de 20% a salariului brut presupune că angajatorii doar și-au menținut costul pe care îl aveau la 31 decembrie 2018 în timp ce angajații au primit mai puțini bani”, afirmă Raluca Bontaș.


Potrivit analizei reprezentantului Deloitte, pentru cei care au crescut cu circa 28% salariul brut pentru a nu afecta netul angajatului, mecanismul de compensare propus nu salvează mare lucru. Cei mai afectați sunt poate cei care au acordat bonusuri sau alte forme de compensare pentru ca angajații să nu aibă de suferit, dar care nu au făcut modificări ale salariului brut.

(Citiți și:”Orgie administrativă pe legislația muncii: Guvernul trimite ITM-urile la companiile private ca să verifice renegocierea contractelor, se emană normele după termenele de implementare a normelor”)

Această categorie de angajatori, deși a fost de bună credință, a menținut netul salariaților și deci și-a majorat costurile salariale totale, nu va beneficia de niciun fel de compensare. În concluzie, deducerile propuse sunt în cuantum diferit în funcție de modul în care au procedat angajatorii și e cel puțin straniu, dacă nu îngrijorător, că dintre aceștia, cei dezavantajați vor fi cei care au încercat să își protejeze salariații.

Mediul de afaceri a avertizat încă de la momentul lansării proiectului legislativ prin care s-a realizat transferul de contribuții că vor exista implicații negative pentru anumite categorii, chiar și în condițiile în care angajatorii majorează salariile brute până la nivelul costului total pe care îl aveau cu angajații la 31 decembrie 2017.

Proiectul aflat acum în dezbatere a fost propus tocmai pentru a rezolva aceste probleme și de aceea ar fi de așteptat să nu genereze altele. În concluzie ar fi bine ca deficiențele observate să fie remediate în cadrul dezbaterii publice, și nu după ce actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial, transmite Raluca Bontaș.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: