13 noiembrie, 2014

Georgian-Gabriel Surdu, directorul RA-APPS

Regia Patrimoniului de Stat (RA-APPS) a ratat pentru al treilea an consecutiv planul de vânzări al imobilelor din portofoliu şi înregistrează încasări mai mici cu 114 milioane de lei decât cele prognozate.

Potrivit Mediafax, rezultatele negative ale regiei au fost incluse în bugetul rectificat pe acest an, aprobat marţi de Guvern.

Ce se vinde, cu cât şi ce se cumpără

În luna februarie 2014, RA-APPS anunţa că şi-a fixat ţinta de încasări din vânzarea de active pentru anul 2014 la 190 milioane lei– aproape aceeaşi sumă calculată şi ratată şi anul trecut.


Bugetul rectificat relevă faptul că suma obţinută din încasările generale este de 75,8 milioane lei.

Regia a cheltuit peste 50 milioane lei pe salarii, inclusiv bonusuri şi sporuri, şi a bugetat 26,3 milioane lei pentru baza materiala de reprezentare şi protocol, cu 11,2 milioane lei mai mult decât suma cheltuită anul trecut.

Potrivit datelor comunicate de Mediafax, RA-APPS va înregistra în acest an pierderi, de 57,2 milioane lei.

La sfârşitul anului trecut, regia a revizuit în scădere estimarea de încasări. A fost a doua revizuire de acest gen a încasărilor din vânzări, după cea operată în 2012, din nou pe fondul licitaţiilor eşuate, cele mai multe din lipsă de oferte.


Anul trecut, regia estima venituri din vânzarea de imobile de 193,5 milioane lei, dar a încasat 42 milioane lei, de aproape cinci ori mai puţin faţă de prognoza iniţială.

RA-APPS a încheiat anul 2013 în deficit, cu o pierdere de 65 milioane lei, aproape dublu faţă de anul precedent.

În 2012, Guvernul a revizuit estimarea de venituri obţinute din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei la 296,2 milioane lei, pe fondul licitaţiilor eşuate.

RA-APPS a scos la vânzare 103 imobile, dintre care a reuşit să vândă în 2012 14 active, iar în 2013 85 de active (59 cu plata integrală şi 26 cu plata în rate).

Contravaloarea activelor vândute a fost de 14 milioane euro, de trei ori mai mică decât estimarea iniţială a regiei.

Ultimul eşec, vânzarea Hotelului Triumf

Recent, RA-APPS a eşuat şi în vânzarea hotelului Triumf din Capitală, unul dintre cele mai valoroase active din portofoliu, din cauză că nu a primit nicio ofertă.

Noul cadru legal introdus de guvern în primăvara anului trecut prevede că, în cazul în care cea de-a treia licitaţie a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puţin preţul de pornire al licitaţiei, imobilul va putea fi vândut prin negociere, pe baza unei oferte de cumpărare care va putea fi mai mică cu până la 30% decât preţul de pornire, dar nu mai mică decât “valoarea de inventar” a imobilului.

Întreaga operaţiune a fost pregătită în contextul în care consultanţi imobiliari au recomandat înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor.

Patrimoniul RA-APPS

Regia Protocolului de Stat, la care lucrează un număr mediu de 2.148 angajaţi, deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a PCR şi ocupate de actuali sau foşti demnitari, ori chiar de rudele lor.

Acestora li se adaugă zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Patrimoniul RA-APPS este evaluat la aproximativ 1 miliard de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: