Consiliul Politic Național al PSD și-a dat aprobarea de principiu pentru candidatura lui Crin Antonescu, însă decizia finală va fi luată în Congresul partidului, care a fost convocat pentru 2 februarie.
Liderii PSD s-au reunit marți într-o ședință în care să discute despre candidatura lui Crin Antonescu la Președinție, pe baza cifrelor din sondaje. După reuniune, Radu Oprea, șef al Cancelariei premierului, nu a oferit presei detalii despre aceste sondaje discutate în interiorul PSD.
Un sondaj Avangarde (apropiată PSD) apărut luni îl creditează pe Crin Antonescu pe locul doi în preferințele electorale, cu 25%, după Călin Georgescu (38%) și înaintea lui Nicușor Dan (17%).
Liderii coaliției PSD – PNL – UDMR ar fi trebuit să se reunească luni seara într-o ședință în care să discute candidatura unică, însă aceasta a fost amânată.
Pe 13 ianuarie, preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a anunţat că forul statutar de conducere al PNL a fost convocat pe 26 ianuarie pentru validarea candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale.
UDMR este singura formațiune din coaliție care deocamdată nu a luat o decizie formală în privința susținerii lui Crin Antonescu, deși liderii formațiunii asigură public că susțin această variantă.
(Citește și: ”Candidatura lui Crin Antonescu, supusă aprobării PNL pe 26 ianuarie”)
Un răspuns
Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR+ minorități n-a găsit un candidat serios pentru alegerile prezidențiale decât pe expiratul Crin Antonescu perceput ca un politician superficial și leneș. Iata ce spunea Andrei Pleșu in anul 2013 despre Crin Antonescu: „Eu când îl văd pe domnul – nu mi-e jenă să dau nume – , când îl văd pe domnul Crin Antonescu, ştiu sigur că nu are în cap nimic altceva decât să ajungă preşedintele ţării. Competenţele lui economice, juridice, culturale, politice sunt cvasinule. Toată lumea admite că este un bun orator. Asta am auzit că se numeşte în limbajul de azi „Are cuvintele la el”. Pe vremea mea se spunea că are papagal. Da, asta este o înzestrare care, însă, este foarte uşor de răsturnat în demagogie şi vorbărie goală. Există oameni care au înzestrarea să înşire cuvinte. Dar nu este suficient. E util, dar nu e deloc suficient.”
In urmă cu un deceniu când Crin Antonescu ieșea din prim-planul politic pe ușa din dos, zicea că rămâne un simplu membru PNL si nu mai revine în lumina reflectoarelor politice ”nici dacă învie Brătianu”.
Cu toate astea, cele mai mari partide PNL si PSD nu s-au reformat si au ajuns atât de mici încât, din lipsă de cadre apelează la soluție de avarie. Astfel, Consiliul Politic Național al PSD a decis convocarea Congresului extraordinar al partidului în 2 februarie, pentru validarea finală a candidaturii lui Crin Antonescu la Președinție, pe baza unui unui sondaj Avangarde realizat în perioada 10 – 16 ianuarie 2025, pe un eșantion de 1.354 de participanți adulți, prin metoda interviului telefonic. Marja de eroare este +/- 2,6%, la un nivel de încredere de 95%.
Rezultate au fost făcute publice luni, la întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale (turul 1), cu cine ați vota dintre următorii
candidați?”, clasamentul este următorul:
Călin Georgescu – 38%
Crin Antonescu – 25%
Nicușor Dan – 17%
George Simion – 6%
Elena Lasconi – 6%
Diana Șoșoacă – 5%