24 ianuarie, 2016

proteste chisinauNoi manifestații au avut loc la Chișinău, unde mișcarea protestară a luat amploare în weekend. Protestatarii au formai un ”Consiliu al Salvării Naționale” și s-a adoptat o rezoluție prin care se solicită alegeri parlamentare anticipate pentru a se evita pericolul „capturării definitive” a statului.

De asemenea, manifestanții au lansat un ultimatum, cerându-le guvernanților să anunțe până joi, 28 ianuarie, dacă vor organiza alegeri anticipate.

„Am semnat astăzi o rezoluție. Dacă în trei zile nu vor îndeplini ceea ce conține această rezoluție, vom recurge și la alte mijloace de nesupunere civică”, a anunțat de la tribună liderul Platformei DA (Demnitate și Adevăr), Andrei Năstase, citat de Unimedia.


O altă revendicare a celor din stradă este schimbarea Constituției, pentru ca președintele să fie ales de electorat, prin vot direct, nu ca acum, de către parlament.

La protestul de duminică din Piața Marii Adunări Naționale, organizat de Partidul Socialiștilor, Partidul Nostru (ambele proruse) și Platforma civică Demnitate și Adevăr (proeuropean), au participat aproximativ 20.000 de persoane, multe dintre ele venite din provincie.

„Liderii protestelor au cerut președintelui României Klaus Iohannis și premierului Dacian Cioloș să nu susțină financiar actuala guvernare”, scrie Unimedia.

Premierul Pavel Filip vine la București să deblocheze împrumutul de 150 de milioane de euro

Recent învestitul premier al Republicii Moldova, Pavel Filip, se va întâlni, marți, la București, cu Dacian Cioloș.


Guvernul de la Chișinău a anunțat într-un comunicat că cei doi vor discuta problemele actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale moldo-române, precum şi acțiunile ce urmează a fi întreprinse de către cele două guverne în vederea impulsionării procesului de implementare a iniţiativelor şi proiectelor convenite între Chişinău şi Bucureşti.

Pe agenda celor doi se mai află și programul de reforme stabilite în Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, conform comunicatului.

Duminică seara, într-un interviu acordat unei televiziuni locale, Pavel Filip a recunoscut că subiectul principal este deblocarea împrumutului de 150 de milioane de euro.

Împrumutul a fost votat de Parlamentul României, dar șeful statului l-a blocat imediat după demiterea prin moțiune de cenzură a Cabinetului Vasile Streleț.

“Luând în considerare Declarația comună privind instituirea unui parteneriat strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnată la București la 27 aprilie 2010 și având în vedere contextul politic actual din Republica Moldova – survenit ulterior adoptării de către Parlamentul României a legii menționate – considerăm că promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme și respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014″, scria președintele Iohannis în cererea de reexaminare trimisă Parlamentului în noiembrie 2015.

Pavel Filip a fost învestit printr-o procedură controversată care a provocat intensificarea protestelor de stradă din Republica Moldova, organizate de Partidul Socialiştilor, Partidul Politic Partidul Nostru şi de Platforma Civică “Demnitate şi Adevăr”, toate cerând alegeri anticipate.

Traian Băsescu: Republica Moldova are nevoie imediată de 50 – 60 de milioane de euro

Prezent la Conferința Românilor de Pretutindeni, fostul președinte Traian Băsescu a explicat că Moldova are nevoie urgentă de 50 – 60 de milioane de euro pentru a plăti pensiile și salariile și pentru ca statul să poată funcționa:

Republica Moldova va înceta să aibă bani să îşi plătească pensionarii şi instituţiile statului.

Cred că este nevoie de un dram de stabilitate de câteva luni în aşa fel încât să se poată relua finanţarea Republicii Moldova, în primul rând de către România, care i-a acordat un împrumut pe termen lung de 150 de milioane de euro din care Republica Moldova are nevoie de 50-60 de milioane de euro acum.

Acum au nevoie de ei, ca să poată să ţină statul în stare de funcţionare. Interesul nostru este ca Republica Moldova să nu o ia spre Est”, a spus fostul șef de stat.

El a avertizat, de asemenea, că venirea la putere, la Chișinău, a unui guvern controlat de către Moscova ar reprezenta o amenințare la siguranța națională a României.

“Pentru noi, un guvern controlat de la Moscova la Chişinău este o ameninţare la adresa siguranţei naţionale”, a spus Traian Băsescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: