11 iunie, 2024

Comisia Europeană a propus marţi prelungirea cu un an, până în 4 martie 2026, a protecţiei acordate refugiaţilor ucraineni în UE, măsura urmând a fi discutată joi de miniştrii de externe din cele 27 de state membre.

Din martie 2022, ucrainenii care se refugiază din cauza războiului declanşat de invazia rusă în ţara lor beneficiază de un statut care le permite şederea în UE, cu drept de muncă şi de acces la ajutoarele sociale. În prezent sunt 4,2 milioane de astfel de cazuri.

UE a activat directiva privind protecţia temporară în 4 martie 2022, la o săptămână după ce forţele ruse au invadat teritoriul ucrainean. A fost pentru prima dată când s-a aplicat actul normativ respectiv, existent din 2001.


„Având în vedere atacurile continue ale Rusiei împotriva infrastructurilor civile şi vitale din toată Ucraina, condiţiile de revenire în ţară a persoanelor nu sunt încă sigure şi durabile”, iar „motivele din care a fost introdusă protecţia temporară persistă şi aceasta ar trebui prelungită cu încă un an”, menționează Comisia în propunere.

4,2 mil. de ucraineni beneficiază de protecție temporară în UE, dintre care aproape 1 mil. în Polonia

La 30 aprilie 2024, 4,2 milioane de persoane care au fugit de războiul declanșat de Rusia aveau statut de protecție temporară în UE.

Conform Eurostat, Polonia adăpostea cel mai mare număr de beneficiari de protecție temporară din Ucraina (953.930), urmată de Cehia (345.405).

Comparativ cu sfârșitul lunii martie 2024, pe baza datelor disponibile, numărul beneficiarilor a crescut în 19 țări ale UE. Cele mai mari creșteri absolute au fost observate în România (+3.275), Suedia (+1.855), Bulgaria (+1.780) și Slovacia (+ 1.250).


Numărul beneficiarilor a scăzut în 6 țări ale UE, Cehia (-18.970) și Țările de Jos (-8.415) înregistrând cele mai mari scăderi absolute.

Raportat la populație, cele mai multe persoane care beneficiau de protecție temporară la sfârșitul lunii aprilie 2024 erau înregistrate în Cehia (31,9), Lituania (27,0) și Polonia (26,0).

Media UE a fost de 9,4 de beficiari de protecție temporară la o mie de locuitori.

Cetățenii ucraineni reprezentau peste 98% din beneficiarii de protecție temporară.

Femeile adulte aveau o pondere de aproape jumătate (45,7 %), copiii reprezentau aproape o treime (32,8%), în timp puțin peste o cincime (21,5%) din total erau bărbați.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: