15 iunie, 2022

Supraimpozitarea veniturilor mari, inclusiv a bugetarilor care câștigă mai mult decât președintele și a pensiilor speciale, diminuarea poverii fiscale prin deduceri aplicate veniturilor mici, precum și introducerea unei ”taxe pentru sănătate și educație” (numită, în discuțiile de până acum, ”taxa de solidaritate”)pentru companiile mari, pe o durată limitată, se numără printre propunerile pe care le-a lansat PSD în coaliția de guvernare, potrivit unui comunicat transmis de partid.

”PSD consideră că scopul principal al reformării sistemului fiscal din România este de a reduce inechitățile sociale și de a asigura solidaritatea socială între contribuabili. În viziunea PSD povara fiscală trebuie distribuită în mod echitabil la nivelul societății. Astfel, trebuie îndeplinite concomitent două condiții esențiale: veniturile supradimensionate trebuie supraimpozitate, iar veniturile mici trebuie să beneficieze de impozite mai mici”, susțin social-democrații.

În acest sens, PSD a făcut următoarele propuneri în cadrul Coaliției de guvernare:

  1. Supraimpozitarea veniturilor salariale mai mari decât salariul Președintelui României;
  2. Supraimpozitarea pensiilor speciale care depășesc consistent pensia medie din România;
  3. Diminuarea poverii fiscale prin deduceri aplicate veniturilor mici
  4. Contribuție pentru Sănătate și Educație din partea firmelor mari, pe o durată limitată.

Pragurile și cotele de impozit pentru propunerile de mai sus urmează să fie discutate cu partenerii de guvernare.

”PSD consideră că, în această perioadă dificilă, este profund inechitabil ca cei cu venituri supradimensionate să se bucure de același regim fiscal aplicat celor care se zbat în sărăcie severă”, se mai arată în comunicat.

Coaliția negociază în această perioadă o amplă reformă a Codului Fiscal, cu scopul de a reechilibra finanțele publice. Mediul de afaceri este îngrijorat că această reformă se va traduce prin noi taxe aplicate bunilor platnici și nu printr-o revizuire de substanță care să reducă tratamentele fiscale preferențiale și să descurajeze evaziunea.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: