11 septembrie, 2021

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a prezentat vineri mai multe propuneri de îmbunătăţire a organizaţiei şi a cooperării internaţionale, îmbunătățire impusă de realitatea tot mai haotică și periculoasă, în care omenirea riscă să se confrunte cu „o gravă instabilitate și cu haos climatic”.

„De la criza climatică, până la războiul noustru sinucigaș împotriva naturii și prăbușirea biodiversității, răspunsul nostru global este mereu prea mic, prea târziu”, a declarat secretarul general. „Inegalitatea necontrolată subminează coeziunea socială, creând fragilități ce ne afectează pe toți. Tehnologia merge înainte fără mecanisme care să ne protejeze de consecințele sale neprevăzute,” a declarat Antonio Guterres vineri seară, după prezentarea unui nou raport-reper al Adunării Generale.

„Mergem în direcţia greşită şi ne aflăm într-un moment crucial. Alegerile pe care le facem acum ne-ar putea pune pe o cale spre (…) o criză viitoare perpetuă sau un progres către o lume mai verde şi mai sigură”, a spus secretarul general al ONU.

Scenariile posibile ale viitorului, în funcție de alegerile din acest moment


Scenariul apocaliptic descrie o lume în care Covid-19 cunoaște mutații nesfârșite și tot mai periculoase, întrucât țările bogate acumulează vaccinuri, iar sistemele de sănătate sunt copleșite.

În acel viitor, planeta devine nelocuibilă din cauza creșterii temperaturilor și a fenomenelor meteorologice extreme, iar un milion de specii sunt pe cale de dispariție.

Aceste evoluții vor fi însoțite de erodarea continuă a drepturilor omului, pierderi masive de locuri de muncă, proteste și tulburări tot mai de amploare, care vor fi reprimate violent.

De cealaltă parte, în varianta optimistă, o nouă eră a multilateralismului, în care țările lucrează împreună pentru a rezolva problemele globale, sistemul internațional funcționează rapid pentru a proteja pe toată lumea în situații de urgență, iar ONU este recunoscută universal ca o platformă de colaborare de încredere.


În raport, numit Agenda Noastră Comună, Guterres a propus organizarea unui summit global în doi ani pentru a lua în considerare chestiuni inclusiv cum trebuie protejate bunurile globale – precum oceanele – şi realizarea aspiraţiilor comune ca pacea şi sănătatea globală.

„Summitul ar putea lua în considerare de asemenea o nouă agendă pentru pace ce ar include măsuri pentru reducerea riscurilor strategice generate de armele nucleare, războiul cibernetic şi armele autonome letale”, a mai spus Guterres.

Şeful ONU a propus de asemenea crearea unei „platforme de urgenţă reunind guvernele, sistemul ONU, instituţiile financiare internaţionale, societatea civilă, sectorul privat şi altele, care ar fi vizate automat în situaţii de criză la scară largă”.

El a sugerat de asemenea că un „emisar special pentru generaţiile viitoare” ar trebui să reprezinte „interesele” acestora.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: