10 martie, 2017

Discutarea proiectului legii de grațiere în Comisia juridică a Senatului a fost amânată pentru 21 martie, timp în care parlamentarii pot depune amendamente. Deocamdată, au fost înregistrate câteva propuneri care conturează un proiect chiar mai radical decât cel propus inițial de Florin Iordache, adică cel de OUG.

Proiectul lui Florin Iordache prevedea grațierea totală a unor pedepse de maxim cinci ani, fiind exceptate cele pentru fapte grave, precum crima, violul. De asemenea, declarativ nu erau grațiate condamnările pentru infracțiuni de corupție sau asimilate.

Grație acelui act ar fi putut scăpa și președintele PSD – Liviu Dragnea – și Dan Voiculescu. În plus, în cazul celui din urmă nu s-ar mai fi aplicat nici recuperarea prejudiciului.


După protestele din stradă, pe 31 ianuarie, Guvernul Sorin Grindeanu a votat faimoasa OUG 13 pentru modificarea codurilor penale și un proiect de lege pentru grațiere, proiect ce a fost trimis imediat Parlamentului. Această variantă de grațiere era una revizuită, periată de prevederile care au revoltat societatea civilă.

Odată ajuns la Senat, însă, proiectul a intrat în comisii și, așa cum era de așteptat, parlamentarii au început să depună amendamente dintre cele mai controversate ce riscă să transforme legea într-una special croită pentru salvarea corupților.

 

Amendamentele croite pentru salvarea corupților

Proiectul de lege a primit avize favorabile de la Comisia pentru constituționalitate, libertăți civile și monitorizare a executării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului și de la Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități.


Marea bătălie se va da în Comisia juridică, al cărei președinte este Șerban Nicolae (PSD), inițiator al multor proiecte pe justiție controversate.

Amendamentele lui Șerban Nicolae:

  • Din start, el a propus eliminarea, de pe lista pedepselor exceptate de la grațiere, a infracțiunilor de corupție (art. 289-294), precum și a abuzului în serviciu (art. 297) și a infracțiunii de favorizare a făptuitorului (arti. 269). “Eu nu cred că cei care sunt corupţi trebuie să stea trei într-un pat, în condiţii de igrasie, de igienă precară”, a explicat senatorul Şerban Nicolae, refuzând să ofere argumente pentru un asemenea amendament.
  • grațierea să vizeze în întregime pedepsele cu închisoarea de până la trei ani inclusiv
  • grațierea pedepselor de până la șapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mic de trei ani
  • grațierea parțială, cu trei ani, a pedepselor de până la șapte ani inclusiv, a căror efectuare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mare de patru ani.
  • În cazul în care pedeapsa rezultantă este închisoarea mai mare de zece ani, dar niciuna dintre pedepsele contopite nu depășește zece ani, prezenta lege se aplică în mod corespunzător pedepsei rezultante.

Amendamentele Asociației Magistrațilro din Românie (AMR)

Plata prejudiciului în cel mult un an de la grațiere: „În cazul în care dovada achitării despăgubirilor nu este făcută la data punerii în libertate, se pot institui una sau mai multe dintre următoarele măsuri care încetează de drept la data prezentării dovezii de achitare a despăgubirilor, dacă această dată se încadrează în termenul de 1 an prevăzut de alin. (1): să se prezinte lunar la organul de poliție din localitatea de domiciliu; să informeze de îndată organul de poliție și judecătorul delegat cu executarea hotărârilor penale cu privire la schimbarea locuinței; să nu depășească o anumită limită teritorială”.

Amendamentele senatorilor UDMR Csaszar Karoly Zsolt şi Tanczos Barna

Cei doi propun să fie grațiate şi pedepsele pentru falsul în înscrisuri oficiale, falsul intelectual şi falsul informatic. Tanczos Barna este urmărit penal de DNA pentru fals intelectual.

Amendamentele lui Liviu Brăiloiu (PSD)

Acesta propune grațierea tuturor celor care au peste 70 de ani. Aceasta ar însemna eliberarea lui Dan Voiculescu (care are 71 de ani).

Femeile însărcinate și persoanelor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani să beneficieze de grațierea a jumătate din pedeapsă, indiferent de fapte sau perioada condamnării.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: