21 octombrie, 2020

PNL și USR se acuză reciproc de înțelegeri cu PSD, după votul din Parlament pentru Consiliul Legislativ.

Liberalii îi acuză pe cei din USR că l-au votat pe Florin Iordache și amenință că după alegeri nu vor face o alianță cu un partid care „l-a susținut pe cel care a dat OUG 13”.

USR îi acuză pe liberali că au intrat deja în campanie electorală și afirmă că PNL a respins propunerea de acțiune comună pentru amânarea votului.


În plus, Dan Barna a anunțat miercuri că USR va ataca la CCR numirile de la Consiliul Legislativ din cauză că niciunul dintre candidații de ieri nu a întrunit număr de voturi cerut de lege. ”Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea președintelui și a președinților de secții se face cu votul majorității deputaților și senatorilor. Această sintagmă tehnică înseamnă că trebuie 50%+1 din votul TUTUROR parlamentarilor, nu doar al celor prezenți, mai precis numirile trebuie făcute în parlamentul actual cu 233 de voturi, cel puțin”, a explicat Dan Barna.

Florin Iordache a fost votat marți de Parlament președinte al Consiliului legislativ cu cu 185 de voturi și 43 împotrivă. La vot au participat doar 36 parlamentari PNL și 21 USR.

În Consiliul legislativ a mai fost numit senatorul USR George Dircă, ca președinte al Secției pentru evidența legislației, cu 174 de voturi pentru și 17 împotrivă. USR afirmă că numirea s-a produs în condițiile în care Augustin Zegrean și-a depus candidatura pentru ambele posturi, dar până la începutul plenului reunit a renunțat să mai candideze la președinția Secției.

Acuzațiile părților

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a declarat, în direct la Digi24, că urmează „o discuție serioasă” în partid pentru a vedea dacă PNL mai face o alianță cu USR după alegerile parlamentare.


„Va fi o discuție serioasă în PNL despre o posibilă alianță cu un partid politic care l-a susținut pe cel care a dat OUG 13 să ajungă în fruntea Consiliului Legislativ”, a spune Roman.

În replică, deputatul USR Ionuț Moșteanu a spus că liberalii „sunt niște mincinoși”. „Le e frică de noi și acum și-au dat arama pe față. Hoții strigă hoții. Am fost 21 de colegi și am votat Zegrean. PNL-iștilor le e frică de noi, vine o campanie, sunt speriați și recurg la aceste trucuri USL-iste”, a declarat Moșteanu.

Disputa dintre PNL și USR este alimentată de social democrați, care spun că Florin Iordache are prieteni în ambele partide și că nu ar fi obținut atâtea voturi, fără susținerea lor. „Atât PNL cât și USR i-au asigurat voturi domnului Iordache”, a declarat liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, la Digi24.

Detalii de culise oferite de Cătălin Drulă

Deputatul USR Cătălin Drulă a oferit, miercuri, detalii necunoscute publicului pe acest subiect:

”Am întrebat PNL și pe dl. Orban în mod repetat dacă nu vor să avem o acțiune comună pe situația Consiliului Legislativ ca să încercăm amânarea numirilor. NU AU VRUT și ne-au anunțat că-l susțin pe dl. Zegrean și dl. Roman mi-a spus emfatic că “toți cei 113 parlamentari ai PNL vor participa și vor vota Zegrean”.

În condițiile în care PNL participa la vot, lupta nu mai era pentru cvorum, ci pentru ca Zegrean să câștige. (…)

Dimineață palma era bătută între PSD și PNL ca Iordache să fie numit la preș. CL și Zegrean la preș. Secției de legislație. Candidatura dlui. Zegrean a fost depusă la termenul legal (ora 12) la ambele curse. Între ora 12 și ora 16, ora plenului, dl. Zegrean însă și-a retras candidatura de la preș. Secției.

Din ce înțeleg, pentru ca dorea președinte peste tot consiliul sau nimic. Astfel, a picat deal-ul dintre PSD și PNL și n-a mai rămas niciun candidat în cursă viabil pentru preș. Secției în afară de dl. Dircă colegul nostru. Acesta este motivul pentru care l-au susținut și PNL și PSD, fără ca noi să le oferim ceva la schimb.”

Eroarea și soluția onorabilă pentru USR, explicate de Sorin Ioniță

Eroarea USR a fost că au nominalizat om la secţia aia din CL, dând PSD ocazia să ambaleze cu fundă pensionarea cu onoruri a lui Iordache: poftim, luaţi produsul la pachet, 50% Iordache / 50% USR. Aranjarea unui senator USR pe o sinecură nu merita tărăboiul şi costul politic, măcar de hatârul celor care le strâng semnături în stradă zilele astea.

Ei n-aveau ce căuta în sală, ci cu pancarte anti-Iordache şi vuvuzele pe coridor, ca în ultimii ani. Să voteze ăilalţi ce vor. Invers, ideea că 21 USR-işti au pus de-o conspiraţie cu PSD să-l voteze pe Iordache, ţinută la mare taină, când la ei se scurge public ce vorbesc doi când apare al treilea, e trasă de păr. Dar iată, o idee nu trebuie să fie plauzibilă ca să fie exploatată retoric de adversari, care domină media. It is called politics

PS. Soluţia onorabilă ar fi ca USR să spună onest, am luat ţeapă, iar senatorul George Dircă să renunţe imediat la funcţia din Consiliul Legislativ, obţinută cu voturi PSD, ca să dispară ideea de troc cu Iordache. Asta, dacă vor să mai poată vorbi despre integritate în campania asta electorală

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: