24 februarie, 2018

Peste 17.000 de terenuri aflate pe traseul gazoductului BRUA vor fi scoase din circuitul agricol, fără  să se ceară acordul proprietarilor, dacă Guvernul va aproba proiectul unei hotărâri suspus dezbaterii de Ministerul Energiei, potrivit notei de fundamentare a proiectului, citat de Agerpres.

Traseul magistralei transeuropene urmează în general direcţia sud-est – vest şi va traversa teritoriul a 10 judeţe: Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş.

Legea nr. 185/2016 privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale stipulează că terenurile situate în extravilan, afectate de lucrări la astfel de proiecte, sunt scoase temporar din circuitul agricol pe întreaga durată de valabilitate a autorizaţiei de construire a conductei/conductelor, fără a fi necesară obţinerea acordului prealabil al deţinătorului terenului.


Culoarul de execuţie al conductei BRUA a fost stabilit pe parcursul etapelor de proiectare (studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate, proiect tehnic) şi a ţinut cont de culoarul conductelor de transport gaze naturale existente. Culoarul ales este paralel cu conductele existente pe circa 80% din lungimea acestuia, potrivit sursei citate.

Conducta de transport gaze traversează atât terenuri agricole și neagricole, pe diferite forme de relief, ca și construcții civile șiprivate. Totodată, pe traseul conductei există situri arheologice în judeţele Giurgiu, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Gorj, Caraş-Severin, Timiş şi Arad, pentru care se vor aplica prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 43/2000.

Documentul Ministerului Enenrgiei susține că Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport al gazelor, a efectuat consultări publice pe această temă în perioada 24 octombrie 2016 – 8 noiembrie 2016, în 12 locaţii de pe traseu, ca şi dezbateri privind impactul asupra mediului în 21 de locaţii, având în vedere că amplasamentul conductei străbate perimetrul unor arii protejate Natura 2000 în patru judeţe dintre cele 10 prin care trece.

Transgaz a transmis proprietarilor/deţinătorilor de terenuri, la adresa de corespondenţă cunoscută, notificări cu caracter informativ, în care au fost menţionate aspecte precum importanţa deosebită a proiectului, atât la nivel european, cât şi naţional; temeiul legal în baza căruia Transgaz îşi exercită dreptul de uz şi servitute, precum şi dreptul proprietarului de a beneficia de indemnizaţii şi despăgubiri.


De asemeni, documentul citat spune că Transgaz a contactat în mod direct persoanele ce urmează a fi afectate de lucrările aferente proiectului BRUA cu scopul de a încheia convenţii care au ca obiect exercitarea efectivă, de către Transgaz, a drepturilor legale de uz şi de servitute.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: