Update. Guvernul a aprobat miercuri noi măsuri în scopul asigurării corectitudinii și integrității procesului electoral pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, una dintre acestea referindu-se la înregistrarea procesului de numărare a voturilor.
”Măsura înregistrării video-audio este armonizată în concordanță cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și cu legislația națională pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date”, precizează guvernul.
O a doua măsură va permite Ministerului Afacerilor Interne achiziționarea unor plicuri de plastic trasparent, înseriate, prevăzute cu un sistem de sigilare care să nu permită desfacerea decât prin rupere.
Acest nou model de plic este necesar pentru a împiedica desfacerea plicului și resigilarea acestuia pe parcursul procedurilor de numărare a voturilor, dar pentru a putea verifica în orice moment numărul ștampilelor sigilate, fără desigilarea plicului.
Știrea inițială. Întreg procesul de numărare a voturilor ar putea fi înregistrat audio-video, măsura este onținută de un proiect de Hotărâre de guvern privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2016, publicat marți pe site-ul MAI.
Operatorul de calculator al biroului electoral al secției de vot va fi cel care, potrivit proiectului, va asigura înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării și până la părăsirea localului secției de vot de către membrii biroului electoral al secției de votare, în scopul asigurării posibilității organismelor electorale de a verifica respectarea dispozițiilor legale.
„Operatorul de calculator trebuie să realizeze înregistrarea video-audio prevăzută la alin.(1) dintr-o poziție fixă, de la o distanță medie, pe un cadru general”, se precizează în proiectul Hotărârii de Guvern.
Persoanei care va înregistra procedura electorală i se va interzice să realizeze copii ale acesteia, ori să permită accesul altor persoane la înregistrare.
Înregistrările vor fi puse ulterior la dispoziția Serviciului de Telecomunicații Speciale, care le va păstra pe o perioadă de trei luni. STS urmează să fie singura instituție abilitată să copieze înregistrările și la împlinirea termenul de trei luni să le distrugă.
Ministerul Afacerilor Interne va asigura achiziționarea timbrelor autocolante, respectiv a plicurilor din plastic transparent, înseriate, prevăzute cu sistem de sigilare, necesare în cadrul procedurilor precum și confecționarea ștampilelor cu mențiunea „VOTAT”.
Ministrul Dragoș Tudorache a transmis, marți, prefecților că obiectivul organizării procesului electoral este acela de a avea cele mai puțin contestate alegeri. De asemenea, el a cerut respectarea întocmai a termenelor din calendarul electoral.