Guvernul vea să acorde o amnistie „conjuncturală” firmelor cu restanţe la buget. Astfel, companiile care aveau, până la finele lunii septembrie a acestui an, datorii la bugetele statului ar urma să fie scutite de plata penalităţilor dacă îşi plătesc obligaţiile restante până la finele lunii marie 2016 şi dacă achită dobânzile aferente acestor datorii până la finele lunii iunie 2016, reiese dintr-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, publicat vineri de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Facilitatea fiscală ar urmări interesul general de „susţinere a creşterii economice prin sprijinirea contribuabililor aflaţi în dificultate” cărora le-ar acorda, practic, un beneficiu de care se bucură deja companiile care au reuşit să negocieze cu Fiscul o eşalonare a plăţii datoriilor.
Ordonanţa „urmăreşte stimularea achitării voluntare de către contribuabili a obligaţiilor de plată restante la buget, maximizarea încasărilor bugetare, stimularea mediului economic şi, respectiv, diminuarea arieratelor bugetare”, potrivit documentului.
Companiile aveau datorii de 2% din PIB la jumătatea anului
La finele lunii iunie, obligaţiile restante ale companiilor din România la bugetul de stat se ridicau la peste 11,7 miliarde de lei, potrivit calculelor cursdeguvernare.ro pe baza datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
La acestea se adaugă datorii de 2,3 miliarde de lei la bugetul asigurărilor sociale de state, respectiv al pensiilor publice, precum şi datorii de 751 de milioane de lei la bugetul de sănătate şi de 91,6 milioane de lei la cel de şomaj.
Astfel, la jumătatea anului, companiile aveau datorii totale de 14,8 miliarde de lei, echivalentul a circa 3,3 miliarde de euro, adică peste 2% din PIB.
Valoarea totală a dobânzilor şi a penalităţilor datorate de companiile cu restanţe la bugetele statului se ridica, la finele lunii iunie, la 4,7 miliarde de lei, în jur de un miliard de euro. Din datele publice ale ANAF nu se poate consulta, defalcat, doar valoarea penalităţilor.
Un răspuns
Pe partea „operatori economici la care statul sau unitati administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari , ori detin direct sau indirect o participare majora ”
http://www.mfinante.ro/companii.html?pagina=domenii
Rezulta ca acesti operatori au plati restante (catre BGC sau alti creditori) in valoare de 7.142.870.000 lei (RON) .
La 30/06/2015 .