Consumatorii de energie declarați vulnerabili vor putea primi lunar ajutoare pentru încălzirea locuinței de până la 250 lei/lună pentru gaze naturale, de 500 lei pentru energie electrică și de 80 lei pentru combustibili solizi și petrolieri, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii.
Limitele maxime ale veniturilor până la care o persoană sau familie poate beneficia de ajutoare pentru încălzire, sunt de:
- 810 lei/persoană în cazul familiilor
- 1.445 lei în cazul persoanei singure.
Ajutoarele constau în rate de compensare proporțională aplicate la valorile de referință a ajutoarelor precizate mai sus. Compensarea procentuală este de 100% pentru beneficiarii cu cele mai mici venituri și de minimum 10% pentru cei ale căror venituri se află la limita maximă.
S-a calculat și un ajutor suplimentar pentru acoperirea unei părți din cheltiuelile de iluminat de maxim 50 de lei pentru cei care nu au altă sursă de energie decât pe cea electrică.
Consumatorul vulnerabil de energie este definit ca acea „persoană singură/familie, care, din motive de boală, vârstă, venituri insuficiente sau alți factori, ar trebui să beneficieze de măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale”, potrivit proiectului de lege.
Anexele proiectului stabilesc și consumul mediu de energie termică pe teritoriul României, clasificat în zonă rece, zonă temperată și zonă caldă, ca și repartiția județelor pe acestea.
Schimbările preconizate
Potrivit proiectului de lege, măsurile de protecție socială pot fi:
- financiare constând în ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale pentru iluminat, încălzirea optimă a locuinței pe timp de iarnă, susținerea facilităților de gătit și asigurarea apei calde în locuință și utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun utilizarea de energie;
- non-financiare constând în facilități de acces și conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale;
- alte facilități constând în ajutoare financiare destinate achiziționării de dispozitive/instalații/sisteme ce pot conduce la creșterea eficienței energetice în locuință.
Măsurile de protecție constau în:
- ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale pentru iluminat, încălzirea optimă a locuinţei pe timp de iarnă, susţinerea facilităţilor de gătit şi asigurarea apei calde în locuinţă şi utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun utilizarea de energie;
- ajutoare destinate achiziționării de dispozitive/ instalații/sisteme ce pot conduce la creșterea eficienței energetice în locuință;
- facilități de acces și conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale.
Măsurile de protecție socială se finanțează din bugetul de stat, din bugetele locale sau din fonduri europene.
Riscul de sărăcie crește în România, scade în UE
Rata persoanelor aflate în risc de sărăcie din România era de 23,8%, în 2019, mai mult cu 0,3% față de anul 2018 și cu 7% față de media europeană (EU 28), potrivit datelor Eurostat citate în Expunerea de motive la proiectul de lege.
Pentru aceeași perioadă rata riscului sărăciei persoanelor care muncesc (in work at risc poverty) a cunoscut în România o creștere de 0,4% față de 2018, de la 15,3% la 15,7%, în timp ce media europeană (EU 28) a cunoscut o scădere de la 9,4% la 9,2%.
Aceeași sursă ne arată că rata gospodăriilor cu incapacitate de menținere a căldurii este de 9,3% față de media europeană (EU 28) de 7%.
(Consultați AICI Proiectul de Lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie și AICI Expunerea de motive a proiecttului de lege)