Dintre cele 3.228 de unități administrativ-teritoriale (UAT) ale României, incluzând județele și sectoarele capitalei, doar 81 nu au cerut finanțare prin Programul național Anghel Saligny, a anunțat, marți, ministrul demis al Dezvoltării, Cseke Attila. Suma totală a proiectelor pentru care a fost solicitată finanțare este de aproape trei ori mai mare decât cea stabilită de guvern ca buget al acestui program considerat PNDL 3.
Termenul de depunere pentru proiectele de infrastructură s-a încheiat pe 9 noiembrie, la ora 0.00.
Suma totală a cererilor de finanțare este de 137,59 de miliarde de lei, cerute de 3.147 de UAT-uri pentru 7.545 de proiecte, în condițiile în care bugetul programului este de 50 de miliarde.
Toate consiliile județene și toate sectoarele municipiului București au cerut finanțare.
Primăria Municipiului București, a solicitat aproape opt miliarde de lei, pentru un număr de 37 de proiecte de infrastructură.
„Accesul la apă este un serviciu de bază, nu un lux, drumurile reabilitate pe care se poate circula în condiții de siguranță nu sunt un lux. Faptul că au fost depuse cereri de finanțare pentru o sumă aproape triplă față de cea alocată arată că a fost nevoie de acest instrument de finanțare.”, a declarat Cseke Attila.
El a precizat că toți primarii USR PLUS au cerut bani prin programul Anghel Saligny. „Am constatat cu bucurie că toate localitățile cu primari USR-PLUS au cerut finanțare prin Anghel Saligny. Înseamnă că USR-PLUS a înțeles, în cele din urmă, că este nevoie de acest program de finanțare și că este unul bine gândit, care merită accesat.”, a mai declarat ministrul Dezvoltării.
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a admis că USR a criticat programul „Anghel Saligny”, dar a menţionat că partidul său nu a contestat necesitatea finanţărilor pentru investiţii, ci faptul că „felul în care este scris programul permite alocări discreţionare, reguli neclare”.
„Primăria Sectorului 2 va respecta şi va face transparent toate aceste demersuri. (…) USR susţine aplicarea de criterii clare pentru cererile de finanţare, pentru monitorizarea implementării proiectelor. USR susţine în continuare că este nevoie de bani pentru dezvoltare, dar că aceşti bani trebuie să fie cheltuiţi cumpătat şi că trebuie cheltuiţi cu cap”, a spus el.
Primăria a depus doar trei proiecte, întrucât sectoarele Capitalei ar putea primi sume maxime de 35 de milioane de lei prin programul Anghel Saligny. Totalul lor depășește cu mult plafonul, dar Primăria urmează să beneficieze şi de alte surse de finanţare, inclusiv fonduri europene. Au fost propuse mai multe proiecte, tocmai pentru a avea şanse mai mari de a obţine finanţare, a explicat Radu Mihaiu.