fbpx

28 ianuarie, 2025

Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi extinderea programului Masă sănătoasă, la peste 500.000 de elevi. Programul este ”un mecanism fundamental” pentru combaterea abandonului şcolar, a declarat ministrul Educației, Daniel David.

”Este un program important, cred că este prima hotărâre iniţiată de Ministerul Educaţiei. Efectiv îl văd ca pe un mecanism fundamental, nu doar din punct de vedere social, eu îl văd ca pe un mecanism psiho-educaţional pentru că avem o problemă majoră legată de abandonul şcolar, iar toate studiile de specialitate arată că şi această componentă socială are un rol fundamental în a preveni şi combate abandonul şcolar”, a declarat Daniel David.

Acesta anunţă că ţinta este ca, în 2029, să poată fi oferit programul Masa sănătoasă pentru toţi beneficiarii primari.


”Deocamdată, mergem cu acest număr pe care l-aţi auzit, peste 500.000 de beneficiari. În curând vom veni cu o altă HG pentru a detalia concret unităţile administrativ teritoriale şi unităţile şcolare care vor beneficia de acest program. Dar ideea e să continuăm în acele unităţi pe care le-am avut anul trecut”, a mai declarat ministrul.

Eficiența programului a fost dovedită în cei opt ani de când funcționează. El a fost introdus pentru a-i ajuta pe elevii din familii dezavantajate, în condițiile în care, menționează chiar Nota de fundamentare a HG, „un număr mare de elevi se află în risc de eșec școlar sau abandonează/părăsesc timpuriu școala, frecventarea școlii fiind direct influențată de condițiile socio-economice și geografice defavorabile (distanțe mari și/sau trasee dificile de la domiciliu la unitatea de învățământ, lipsa mesei de prânz), neputând, astfel, participa la activităţile educaţionale curriculare sau extracurriculare”.

„Fiecare copil al României are dreptul la educaţie, însă statutul socio – economic al familiilor din care provin majoritatea copiilor de vârstă şcolară nu le permite nici măcar asigurarea zilnică a unui pachet
alimentar pentru a fi prezenţi la orele de curs”, mai precizează Ministerul Educației, inițiatorul actului normativ.

Programul Masă sănătoasă

  • Programul constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

  • Selecția unităților de învățământ incluse în Programul național “Masă sănătoasă” se realizează de către inspectoratele școlare județene/al Municipiului București (ISJ/ISMB) pe baza unor criterii ce vizează diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar care grefează asupra populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social, criterii care sunt aprobate prin ordin al ministrului Educației și Cercetării.

Rezultatele așteptate ale Programului


  • îmbunătățirea considerabilă a frecvenței elevilor la cursuri, față de anii precedenți (de exemplu: rata abandonului școlar a scăzut de la 6,1%, cât era în anul şcolar 2016-2017, la 1,3% la finele anului şcolar 2017 – 2018)

  • participarea la educație a tuturor copiilor prin oferirea unei alimentații sănătoase care să susțină învățarea

  • crearea motivării pentru învățare și asigurarea igienei muncii intelectuale la vârste școlare diferite și în contexte de învățare diferite, indiferent de mediu, vârstă școlară, orientări culturale sau religioase

  • educarea elevilor pentru o igienă și o alimentație sănătoasă prim măsuri/activități educative de formare a unui stil de viață sănătos

  • conștientizarea importanței alimentației sănătoase din perspectiva obiectivelor de dezvoltare durabilă, colectarea de date reale privind capacitatea unităților de învățământ în implementarea programelor de acest tip

  • creșterea siguranței elevilor și consolidarea relației familie-școală.

(Citește și: Primul studiu privind impactul abandonului școlar din ultimul deceniu asupra economiei. Componentele socio-economice care duc la pierderea a 5,23% din PIB)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: