fbpx

7 octombrie, 2024

Romsilva derulează un amplu program de corectare a torenţilor, care presupune investiții de aproape 110 milioane de lei. Cu această sumă, accesată prin PNRR, vor fi refăcute cel puţin şase structuri de reţinere a aluviunilor, ridicarea a cel puţin 30 de noi construcţii aluvionare, reîmpădurirea a patru hectare de teren și construirea de garduri de vegetaţie.

Lucrările au început deja pe Pârâul Leșului, unde va fi corectată albia pe o lungime de trei kilometri, în scopul reducerii viiturilor ce provoacă periodic pagube unor gospodării din aval.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a semnat în acest sens un contract cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, fondurile provenind din alocările din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.


Lucrările de corectare a torenţilor sunt construite în zonele montane, pentru a proteja comunităţile locale, aşezările umane, căile de comunicaţie şi reţelele de transport sau construcţiile hidrotehnice din aval”.

Conform hartilor de hazard, câteva localități din Bihor sunt afectate de inundații și viituri: Remeți, Munteni și Bulz.

(Citește și: Ciclonul Boris – Inundații violente în Moldova – 6 morți în județul Galați; noi atenționări de viituri în 12 bazine hidrografice)

”Lucrările de corectare a torenţilor sunt construcţii specifice, complexe, care includ baraje, praguri de scurgere, ziduri de sprijin şi consolidări de mal şi alte lucrări, la care se adaugă lucrări de împădurire pentru stabilizarea solului din jur. Amenajările de corectare a torenţilor au rolul de a prelua undele de viitură care se formează în zonele de munte, de a reduce viteza scurgerii apelor în torenţi, de a consuma energia cinetică prin trepte cu energie potenţială, iar efectul barajelor se vede în special în perioadele cu ploi torenţiale”, a mai transmis sursa citată.

Programul prevede refacerea a cel puţin şase structuri de reţinere a aluviunilor, ridicarea a cel puţin 30 de noi construcţii aluvionare, reîmpădurirea a patru hectare de teren, construirea de garduri de vegetaţie, prin aceste lucrări urmând a fi reabilitaţi peste 30 de kilometri de albii torenţiale.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: