1 mai, 2012

Managerii sunt optimiști cu privire la evoluția activității economice pe trimestrul în curs, potrivit Anchetei de Conjunctură întreprinse de Institutul Național de Statistică pe un eșantion reprezentativ. Au fost intervievați 2.338 agenți economici din industria prelucrătoare, 1.630 din construcții, 2.108 din comerțul cu amănuntul și 2.565 din sectorul serviciilor.

Pe baza datelor colectate, ar trebui să asistăm la o creștere semnificativă în industria prelucrătoare, construcții și în comerțul cu amănuntul, precum și la un avans moderat pe segmentul serviciilor.Întrucât ponderea cea mai mare în calcul PIB revine acestuia din urmă, revenirea din recesiunea tehnică va fi una mai puțin robustă.

Cu excepția activității de construcții, unde avem de-a face cu evoluții sezoniere importante odată cu venirea primăverii, nu sunt de așteptat majorări importante ale numărului de personal, ceea ce va greva asupra încasărilor din taxe și impozite și va menține crescută presiunea asupra finanțării bugetelor dedicate protecției sociale.


În opinia managerilor consultați, prețurile vor crește în toate domeniile, singura excepție fiind înregistrată pe partea de servicii, unde la începutul verii se va manifesta o tendință de stagnare. Faptul că prețurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creșteri semnificative este susținut la limita de jos a soldului conjunctural urmărit de INS.

De reținut că datele colectate de INS au caracter calitativ. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între cei care au optat pentru varianta pozitivă a fenomenului apreciat și cea negativă, cu stabilirea unor praguri de interpretare a intensității tendințelor care rezultă din ancheta întreprinsă la nivelul agenților economici.

Singurul domeniu în care opiniile exprimate au indicat o creștere accentuată în al doilea trimestru din 2012 a fost industria metalurgică. De reținut, chiar dacă INS nu recomandă o clasificare în interiorul intervalelor menționate, ar mai trebui subliniat că se așteaptă o reluare a activității destul de susținută în construcții, unde soldul pozitiv conjunctural a urcat la nivelul de 30%.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: