Hidroelectrica, cea mai mare companie locală listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a raportat un profit net de 3,5 miliarde de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 32% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Vânzările au scăzut cu 25%, până la 7,2 miliarde de lei, conform raportărilor oficiale ale producătorului și furnizorului de energie electrică.
„În primele nouă luni ale anului 2024, rezultatele Hidroelectrica au fost influenţate de scăderea producţiei de energie electrică, a cantităţii de energie electrică vândută, cât şi de diminuarea preţurilor de vânzare a energiei electrice, conducând implicit la o scădere a veniturilor din vânzarea de energie”, se arată în raportul companiei.
Rezultatele din primele cinci luni ale anului au avut o contribuţie semnificativă la scăderile înregistrate în primele noua luni, determinată în special de intrarea în vigoare, la începutul trimestrului al doilea, a modificărilor aduse MACEE, care au condus la perioade de fluctuaţii semnificative ale condiţiilor de piaţă (preţuri şi cantităţi tranzacţionate).
„Această perioadă de ajustare a pieţei la noile condiţii şi reglementări s-a suprapus peste un interval secetos, condiţiile hidrologice limitând capacitatea de producţie a societăţii”, scrie în raport.
Producția de energie s-a redus cu 21%
Producţia de energie electrică netă a companiei s-a redus cu 21%, în primele nouă luni ale anului, până la 11.053 GWh.
„Această scădere a fost cauzată în special de condiţiile hidrologice deficitare înregistrate în perioada aprilie-septembrie 2024, când valoarea medie a debitului Dunării a înregistrat o diminuare cu aproximativ 19% faţă de perioada similară a anului 2023”, se arată în raport.
Achiziţiile de energie electrică au fost de 666 GWh, astfel încât cantitatea totală de energie vândută de companie în primele nouă luni ale anului a fost de 11.719 Gwh, cu 24% mai mică decât cea din perioada ianuarie – septembrie 2023.
Veniturile realizate în pieţele angro s-au ridicat la 3,24 miliarde lei, cu 36% sub cele din primele trei trimestre ale anului trecut, preţul mediu fiind de 467 lei/MWh, cu 6% mai mic decât cel din perioada ianuarie-septembrie 2023.
Veniturile din furnizare s-au ridicat la 1,73 miliarde lei, în scădere cu 31%, pe fondul diminuării cantităţii de energie furnizată cu 11%, la 4.006 GWh şi a unui preţ mediu de 432 lei/MWh, cu 22% sub cel din primele nouă luni ale anului trecut.
Creștere puternică a veniturilor din echilibrare
Pe de altă parte, veniturile din echilibrare s-au ridicat la 664 milioane lei, cu 97% peste cele din primele nouă luni ale anului trecut, ca urmare a creşterii cantităţii aferente acestei pieţe cu 64%, la 398 de GWh şi a unui preţ mediu de 1.668 lei/MWh, cu 20% peste cel din primele trei trimestre ale lui 2023.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România. Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 80% din acțiunile companiei, în vreme ce fondurile Pilon II aveau 11,1% din companie, la finele luni septembrie.
Evaluarea bursieră a Hidroelectrica se ridică la 54,5 miliarde de lei.
(Citește și: ”Hidroelectrica și Nuclearelectrica, profituri mai mici cu o treime în S1 – cauze”)
***