În timp ce prețurile la energie își continuă trendul de scădere semnificativă, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a modificat de trei ori în aceeași zi, în creștere, prețurile reglementate pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale pentru o companie punctuală – prin trei ordine succesive ale președintelui instituției, Dumitru Chiriță.
Este și motivul invocat de autorități de-a impune, prin ordonanță militară, plafonarea prețurilor la energie: în timp ce prețul de piață scade, intermediarii obțin unde verde pentru creșteri pe care le împing spre consumatorii finali.
Primul ordin al ANRE, nr. 51 din 23 martie 2020, a urcat cu aproape 58%, până la 160 – 162 lei / MWh, prețul reglementat pentru consumatorii casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate din Zimnicea, județul Teleorman, față de prețul anterior stabilit în 23 septembrie.
ANRE revine în aceeași zi și stabilește un nou preț pentru acelaşi furnizor, prin Ordinul nr 52, până la un preț de aproape 131 lei / MWh, mai mic cu 19% față de cel din ordinul anterior.
În sfârșit, ordinul nr. 53, tot din 23 martie 2020, crește din nou prețul cu aproape 17% față de cel din ordinul anterior, până la 153 lei / MWh. Cele trei ordine nu prezintă argumente care să explice diferențele.
ANRE nu a dat lămuriri, la solicitarea cursdeguvernare.ro, până la apariția acestui text.
În replică la aceste presiuni de creștere a prețurilor reglementate de ANRE pe fondul scăderii prețului de piață, Ordonanța Militară nr.4 din 29 martie a plafonat prețurile la energia electrică și la gaze.
Măsura „era necesară, după cum am văzut şi în presă, erau deja prevăzute de către ANRE nişte creşteri de preţuri după părerea mea nejustificate, la anumiţi operatori din domeniul gazelor naturale, şi nu vrem să avem surprize ca în această perioadă în care preţul gazelor naturale, preţul energiei electrice, preţul combustibilului scad, să avem şi aceste surprize de creștere„, a precizat Virgil Popescu, ministrul Economie și Energiei.
Creșterea prețurilor reglementate aprobate de ANRE nu se poate explica nici prin evoluţiile de piață, căci întretimp, prețurile de piață au scăzut cu peste 39% din septembrie 2019 încoace, potrivit prețurilor medii ponderate ale ringului gazelor naturale de la Bursa Română de Mărfuri (BRM).
În graficul de mai jos – trendul de scădere a prețului la energie, încă din septembrie 2019. Trend pe care ANRE a modificat, în 23 martie, în creștere prețurile reglementate pentru un singur furnizor:
De asemenea, marja acordată implicit furnizorului, faţă de preţul de piaţă (angro) de la BRM este de 146%.
Mai mult, BRM spune că „tendința evident descendentă a prețurilor este o dovadă de reintrare în normalitate a pieței, odată cu apropierea termenului de anulare a prețurilor reglementate impuse prin OUG 114, începând cu luna iulie”.
Pe de altă parte, „primele două trimestre ale anului curent sunt și vor fi, însă, în continuare afectate de efectele OUG 114, amplificate și de deciziile ANRE rezultate din impunerea depozitării pe perioada iernii a unor cantități nejustificat de ridicate, pe piață existând volume semnificative contractate la prețuri extrem de mari”, spune un comunicat al BRM, emis marți.
Un răspuns
Si autoritatile care TREBUIE SA SE AUTOSESIZEZE CE FAC EXACT ?? DICTATURA MILITARA DA?? DOAR CU ARAMATA PE TANCURI SI MILITIA PE ROMANI SUNT VALABILE ORDONANTELE?? LEGILE SUNT FACUTE PENTRU OAMENII CORECTI NU PENTRU HOTI SI CRIMINALI SI CU*VE