Royal Dutch Shell a realizat profituri record în primul trimestru al acestui an: peste 9,6 miliarde de dolari, chiar dacă, scrie The Guardian, prețurile petrolului și gazelor au scăzut de la maximele de anul trecut.
Câștigurile ajustate au depășit recordul anterior al profitului din primul trimestru stabilit anul trecut, de 9,1 miliarde de dolari, și sunt cu mult peste cele 7,96 miliarde de dolari prezise de analiștii din industrie.
Cea mai mare companie de petrol și gaze din Europa va oferi acum acționarilor 4 miliarde de dolari în următoarele trei luni.
Prețurile globale ale petrolului au fost în medie de 81,7 dolari pe baril în primul trimestru al acestui an, potrivit Shell, în scădere de la 102,2 dolari pe baril în aceeași perioadă a anului trecut, când invazia Rusiei a Ucrainei a declanșat o creștere a piețelor de petrol și gaze.
Noul director executiv al Shell, Wael Sawan, a declarat că compania a oferit „rezultate puternice și performanțe operaționale robuste, pe fondul volatilității continue”.
Activiștii cer guvernelor să impoziteze profiturile obscene ale companiilor petroliere
Compania a raportat un profit anual record – de 40 de miliarde de dolari – pentru 2022, după ce a înregistrat profituri mai bune decât se aștepta în ultimul trimestru al anului trecut.
Profiturile pe întregul an au fost mai mult decât dublul celore raportate în 2021 din cauza creșterii prețurilor de pe piața petrolului și gazelor de anul trecut, ceea ce a dus la solicitarea unei taxe excepționale asupra câștigurilor.
„Guvernul Regatului Unit nu a reușit în mod constant să impoziteze în mod adecvat aceste profituri, în ciuda faptului că facturile tuturor au crescut și milioane de oameni au fost împinși în sărăcia energetică”, afirmă activiștii de mediu.
Aceștia consideră că guvernele ar trebui să impună taxe mai dure asupra profiturilor „obscen de mari” ale companiilor petroliere.
***