Aproximativ 13,6% din cei circa 7.000 de profesori intervievați în cadrul studiului „Evaluarea măsurilor de implementare a structurii anului școlar pe intervale de cursuri (module)” propun renunțarea la cel puțin unul din programele Școala Altfel și Săptămâna Verde. De asemenea, profesorii solicită eliminarea punților între zilele libere și reducerea modelor, pentru a diminua fragmentarea suplimentară a procesului de învățare.
Această problemă, referitoare la structura și durata modulelor, este subiectul ce a adunat cele mai multe propuneri din partea profesorilor și a directorilor de școli.
Propunerile:
- Cadrele didactice semnalează nevoia unui echilibru mai bun între perioadele de învățare și vacanțe. Ambele grupuri (profesori și directori) sugerează reducerea număruluide module (la patru pe an) pentru a asigura perioade mai lungi de învățare continuă.
- Eliminarea minivacanțelor care includ „punți” (care nu intră în programări) între zilele libere și weekend-uri, pentru a reduce fragmentările suplimentare în procesul de învățare și pentru a asigura o planificare mai eficientă a activităților școlare.
- De asemenea, se dorește ca structura anului școlar să includă perioadele de simulări la nivel de școală pentru evaluările naționale, pentru a evita suprapunerea cu activitățile școlare curente, afectate de aceste tipuri de activități.
Cercetarea vizează doar profesorii și directorii de școli, dar nemulțumiri similare la aceste subiecte – fragmentarea perioadei de cursuri – au exprimat și mai mulți părinți.
Sondajul a fost realizat de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), iar studiul fundamentat pe baza acestuia a fost publicat la sfârșitul lunii decembrie.
„Școala altfel” este un program național al cărui scop este să contribuie la dezvoltarea competenței de învățare și a abilităților socio-emoționale în rândul copiilor preșcolari/elevilor.
Exemple de propuneri ale profesorilor referitoare la programele Școala Altfel și Săptămâna Verde
în ordinea frecvenței, pe categorii:
- Cele mai frecvente propuneri sunt legate de renunțarea la unul sau la ambele programe (cel puțin în ultimii doi ani de liceu), aducând ca argumente aspecte legate de finanțare insuficientă, lipsa de atractivitate a unor activități, dificultăți de gestionare/ organizare a activităților, lipsa relevanței programelor în raport cu curriculum-ul.
- Aproximativ unul din zece profesori doresc un program de studiu mai riguros și modalități prin care să se evite fragmentarea anului școlar, întrucât acest lucru afectează negativ achiziția de cunoștințe și ritmul învățării, dar și pregătirea elevilor pentru examene. Câteva dintre aceste modalități de evitare a fragmentării ar fi, în opinia profesorilor respondenți comasarea acestor două programe sau scurtarea lor, ori înlocuirea unui astfel de program cu una dintre vacanțe etc.
- altă recomandare a profesorilor este aceea ca școala să aibă autonomie în a decide perioada desfășurării acestor programe în funcție de gradul de solicitare al elevilor, de condițiile meteorologice sau de suprapunerea cu perioadele de simulări sau probe de aptitudini pentru admitere în învățământul vocațional.
- Unii profesori consideră aceste programe ca fiind benefice, dar sunt de părere că ar trebui să se implementeze unele măsuri de susținere financiară a acestora sau asigurarea unor facilități (de exemplu, gratuitatea intrării la muzee și a transportului pentru activitățile din afara școlii).
Concluzia autorilor acestei cercetări este necesitatea unui studiu privind implementarea acestor programe, pentru a identifica soluții de reducere a impactului negativ asupra continuității învățării.
Cele două programe necesită reevaluare și reconfigurare pentru a deveni mai adaptate la structura modulară și la specificul local al fiecărei școli, optimizând astfel utilizarea resurselor și timpul dedicat acestor activități, mai menționează documentul.
(Citește și: Cea mai puțină școală, cele mai lungi vacanțe: un copil român pierde un an școlar față de unul neamț până în clasa a 8-a)
****