3 octombrie, 2017

Sute de medicamente generice riscă să dispară din România în următorul an, din cauza scumpirii combustibililor și a modificării reglementărilor privind prețurile în state membre care au România ca țară de referință, avertizează Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Aceste noi presiuni, adăugate efectelor negative ale taxei clawback și politicii de preț, vor face ca multe medicamente să fie vândute sub costul de producție.

În aceste condiții, va urma delistarea unor noi generice (care sunt ieftine), care vor fi înlocuite cu variante mai scume, explică APMGR.


În ultimii ani au dispărut de pe piața autohtonă peste 2.000 de medicamente generice.

„Repetam mereu autoritatilor ca taxa clawback afecteaza in primul rand medicamentele generice, care sunt, de regula, medicamente cu pret mic, dar suntem ignorati. Daca Guvernul mentine acelasi nivel al taxei pentru medicamentele generice, in conditiile in care si costurile cu combustibilul cresc, nu face altceva decat sa loveasca in batrani si bolnavi cronici, care nu vor mai gasi multe din cele mai raspandite medicamente de pe piata sau vor gasi variante mai scumpe, care vor necesita coplata,” a declarat Laurentiu Mihai, director executiv al APMGR, citat într-un comunicat al organizației.

Conform companiei de cercetare si studii de piata CEGEDIM, 60% din cele peste 2.300 de medicamente care risca sa dispara de pe piata in perioada urmatoare sunt medicamente sub 25 de lei. Multe dintre acestea sunt produse in Romania, de companii autohtone specializate exclusiv pe generice.

„Niciun producator international nu va risca sa piarda piete mult mai mari, precum Germania, Franta sau Rusia, piete de zeci de miliarde de euro anual, doar pentru ca pretul din Romania este mentinut in mod artificial la un nivel extrem de redus,”a mai spus Laurențiu Mihai.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: