Procurorul general Augustin Lazăr a cerut luni Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) un punct de vedere privind cererea Parlamentului de a trimite Comisiei de anchetă dosarul privind alegerile prezidențiale din 2009.
De asemenea, Augustin Lazăr întreabă CSM dacă nu cumva cererea parlamentarilor nu a declanșat un conflict juridic de natură constituțională între autoritatea legiuitoare și autoritatea judecătorească, situație în care ar trebui sesizată CCR.
„În mod concret, este solicitat punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la faptul dacă poate fi trimis Comisiei Parlamentare, în copie, un dosar în care s-a dispus o soluție de clasare ce vizează infracțiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale. Totodată, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție solicită Consiliului să aprecieze cu privire la necesitatea sesizării în baza art. 146 lit. e) din Constituția Românei a Curții Constituționale a României cu o cerere de constatare a existenței unui conflict juridic de natură constituțională ivit între autoritatea legiuitoare și autoritatea judecătorească”, se arată într-un comunicat trimis de Parchetul General referitor adresa trimisă CSM.
Parchetul General a luat pe 27 iunie decizia clasării doarului privind posibila fraudare a alegerilor prezidenţiale din 2009, deoarece nu au existat indicii privind săvârșirea unor infracțiuni.
Dosarului a fost deschis “in rem” ca urmare a dezvăluirilor lui Dan Andronic, acționar Evenimentul zilei, despre petrecerea organizată acasă la Gabriel Oprea în seara turului II al alegerilor prezidențiale din decembrie 2009.
La acea petrecere au participat mai mulți lideri politici și demnitari importanți, precum directorul SRI de atunci – George Maior, Florian Coldea (fost prim-adjunct al directorului SRI) și Laura Codruța Kovesi, procuror general, la acea vreme.
“Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus clasarea cauzei menționate anterior, întrucât — din coroborarea probelor administrate — s-a stabilit că nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că s-ar fi încercat/inițiat de către persoanele nominalizate, acte/acțiuni ce ar intersecta sfera ilicitului penal, respectiv ce ar contura textul incriminator al infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art.297 alin. 1 Cod penal cu aplic. art.5 Cod penal (art.248 rap. la art.2481 din vechiul Cod penal) și al infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale, prev. de art.391 alin.3 și 4 din Codul penal cu aplic. art.5 Cod penal (fost art.62 alin. 3 și 4 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României)”, se motiva Parchetul General închiderea dosarului.
În cauză au fost audiați printre alții Dan Andronic, Gabriel Oprea, Anghel Iordănescu și Neculai Onțanu.
Comisia parlamentară cu același obiect și-a prelungit activitatea, iar după clasare a cerut dosarul procurorilor.