28 septembrie, 2016

ue-transparenta-lobbyComisia Europeană a propus miercuri crearea unui registru de transparență obligatoriu în toate cele trei instituții – Parlament, Consiliul European și Comisie – în care să se înregistreze toate întâlnirile cu reprezentanții grupurilor de interese ce încearcă să influențeze elaborarea politicilor Bruxelles-ului.

Conform acestor propuneri, venite într-un moment în acre instituțiile europene se confruntă cu o mare criză de credibilitate, reuniunile cu factorii de decizie din cele trei instituții nu vor putea avea loc decât în condițiile unei înscrieri prealabile în registrul de transparență.

Acum, Parlamentul și Comisia au un registru de transparență pe bază de voluntariat și cu caracter public.


Miercuri, prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, a făcut apel la Parlamentul European și la Consiliu să urmeze exemplul CE.

„Cetățenii au dreptul să știe cine încearcă să influențeze procesul legislativ al UE. Propunem o regulă simplă: nicio reuniune cu factorii de decizie fără o înscriere prealabilă. Cu ajutorul registrului, publicul va vedea cine desfășoară activități de lobby, pe cine reprezintă și sumele cheltuite în acest scop”, a declarat Timmermans.

Din momentul în care Comisia a introdus această regulă pentru propriile interacțiuni cu reprezentanții grupurilor de interese în noiembrie 2014, în registrul existent au fost efectuate aproximativ 4.000 de înscrieri noi.

Registrul actual, care funcționează pe bază de voluntariat, cuprinde peste 9 800 de entități, semnatare ale Codului de conduită. Printre solicitanții înregistrării se regăsesc societăți de consultanță în domeniul afacerilor publice și cabinete de avocatură, asociații comerciale și profesionale, ONG-uri, organizații religioase și organizații academice.


De acum înainte, pentru prima dată, cele trei instituții europene se vor supune acelorași standarde minime.

Propunerea clarifică sfera activităților și organismele vizate, sprijină monitorizarea și asigurarea efectivă a respectării Codului de conduită al registrului pentru reprezentanții grupurilor de interese și va simplifica și va îmbunătăți calitatea datelor prin raționalizarea cerințelor de introducere a informațiilor și prin intensificarea controlului calității.

Comisia propune și majorarea resurselor disponibile.

Solicitanții înregistrării care nu respectă Codul de conduită ar putea risca suspendarea temporară a interacțiunilor lor cu instituțiile sau radierea din registru.

Angajamentul Comisiei Juncker pentru o mai mare transparență, prevăzut în Orientările politice, a fost deja pus în practică în mai multe moduri. Începând cu 1 decembrie 2014, Comisia a publicat informații cu privire la reuniunile comisarilor, ale membrilor cabinetelor lor și ale directorilor generali ai Comisiei cu toți reprezentanții grupurilor de interese. De regulă, aceste reuniuni ar trebui să aibă loc numai cu persoanele sau entitățile care sunt menționate în registrul de transparență.

De asemenea, s-a acordat un acces mai larg la documentele referitoare la negocierile pe tema unui parteneriat transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP) cu Statele Unite ale Americii.

În mai 2016, Comisia a adoptat noi norme referitoare la grupurile de experți, care consolidează cerințele în materie de transparență și introduc sinergii cu registrul de transparență.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: