27 octombrie, 2020

Prima tranşă de vaccinuri Sars-Cov-2 ar trebui să ajungă în România la sfârşitul lunii decembrie, iar în ianuarie va începe vaccinarea, în primul rând pentru personalul medical, a anunţat marți ministrul Sănătăţi, Nelu Tătaru.

Ministrul a precizat că este vorba despre vaccinurile contractate în avans de Comisia Europeană.

”Avem o primă tranşă care ar trebui să vină la sfârşitul lui decembrie şi să începem în ianuarie. Intenţia noastră este – şi în planificarea pe care o avem – ca personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă, pentru a putea avea o linie întâi solidă”, a declarat ministrul Sănătăţii, la videoconferinţa profit Health Forum.


În ultimele săptămâni, a explicat oficialul, efortul autorităţilor a constat în extinderea facilităţilor de terapie intensivă. Astfel, dacă pandemia de coronavirus a găsit România, în urmă cu opt luni, cu un număr de 740 paturi de ATI, s-a ajuns în prezent la 1.200, iar în perioada imediat următoare capacitatea va urca la1.400 de paturi.

La debutul pandemiei, a amintit Nelu Tătaru, depozitele erau goale în privinţa medicamentelor şi echipamentelor necesare combaterii pandemiei, subliniind că, probabil, în această perioadă s-a investit în dotarea spitalelor mai mult decât în ultimii 30 de ani, din această perspectivă.

„Sistemul trebuie reformat din temelii” 

Sistemul medical trebuie reformat din temelii, în pofida impopularităţii pe care o va genera, a mai declarat ministrul Sănătății, care a avansat și un termen pentru finalizarea acestui proces – 2024.

„Necesitatea de reformă rămâne imperioasă. Întrebam la începutul mandatului meu dacă de anul viitor, după ce vom avea patru ani de zile fără o alegere, fără o implicare electorală, fără o implicare politică, putem discuta despre o reformă adevărată, în condiţiile în care în primul an şi jumătate putem să facem acele măsuri legislative, de învăţământ medical, industrie farma, trecând peste orice impopularitate ce o poate genera, fiindcă va genera o impopularitate această reformă, şi putem să regândim un sistem medical pentru ca în următorii doi ani până în 2024 să arătăm lumii că sistemul medical s-a reformat. (…) Un sistem medical care trebuie reformat din temelii”, a afirmat ministrul.

(Citiți și: „Sănătate / Sorina Pintea anunță schimbarea “din temelii” a ministerului: “Nu corespunde nevoilor pacienților””)


Nelu Tătaru a amintit că actuala lege a sănătăţii datează de 14 ani, timp în care s-au modificat peste 1.500 de amendamente:

Vorbim despre o lege a sănătăţii de peste 14 ani, cu peste 1.500 de amendamente, care poate uneori au fost făcute din interes.

Haideţi să ne gândim că totuşi sistemul medical este la 30 de ani după Revoluţie. O generaţie – după cum ştim toţi – durează 30 de ani. Cred că vine o altă generaţie, care ar trebui să arate că suntem la un al doilea punct în care sistemul medical trebuie să evolueze şi îmi asum orice când spun că trebuie să evolueze.

De la o medicină privată, de la o medicină curativă, de la o medicină preventivă, de la implicarea industriei farma, de la o implicare a noastră, ca profesionişti, de la implicare a Colegiului Medicilor, nişte principii curate, sănătoase, de la implicare a tot ce înseamnă auxiliarul din sistemul medical, de la o echitate în sistem ca şi salarizare, dar de la meritocraţie, de la o plată pe performanţă, de la un sistem privat integrat în a acorda medicină adevărată cetăţenilor români.

Nelu Tătaru a declarat săptămâna aceasta că își dorește să rămână ministru al Sănătății și după alegerile parlamentare ce urmează.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: