9 martie, 2015

vladimir putinSuspectul care a recunoscut că a fost implicat în asasinarea lui Boris Nemţov, Zaur Dadaev, a declarat că a organizat asasinatul pentru a pedepsi „comentariile negative despre musulmani şi islam” ale liderului opoziţiei ruse, a declarat o sursă din poliţie pentru agenţia rusă Rosbalt.

Suspectul ar fi aflat în ianuarie 2015 că „Boris Nemţov a făcut, în mai multe rânduri, comentarii negative referitoare la musulmanii care trăiesc în Rusia, profet şi islam”, potrivit agenţiei Rosblat, citate de Mediafax. „În fapt, Dadaev a recunoscut că a organizat această crimă”, a declarat sursa citată de Rosbalt, fără să precizeze care ar fi fost cuvintele prin care Nemţov şi-ar fi deranjat atacatorul.

Potrivit ziarului rus The Moscow Times, care citează agenţia rusă de ştiri Rosbalt, sursa afirmă că este la curent cu declaraţiile lui Dadaev – unul dintre cei cinci suspecţi arestaţi în legătură cu uciderea lui Nemţov – din timpul interogatoriului. Suspectul a recunoscut în faţa anchetatorilor că este implicat în asasinat, a declarat duminică judecătoarea Natalia Muşnikova, dar el nu a comentat pe această temă în timpul audierilor la tribunal.


Potrivit ziarului moscovit, politicianul a scris pe blog, în urma atacului armat de la sediul revistei de satiră Charlie Hebdo, că lumea este martora unui „inchiziţii islamice medievale”. El adăuga că liderul cecen Ramzan Kadîrov „înnebuneşte lumea cu ameninţările sale” şi ar trebui să fie „băgat la închisoare”.

Sute de mii de ceceni au participat, la Groznîi, la un miting împotriva publicării unor caricaturi cu profetul Mahomed de către revista franceză în primul număr după atacuri.

Însă opoziţia rusă şi-a exprimat scepticismul faţă de o motivaţie islamistă a asasinării lui Nemţov.

Ilia Iaşin, co-preşedintele partidului RPR-Parnas (liberal) al lui Nemţov, a respins această teorie ca „absurdă”. „Nemţov nu a spus niciodată o vorbă despre islam”, a scris Iaşin într-un mesaj postat pe Facebook. „El era absolut tolerant în ceea ce priveşte religia. Desigur, i-a criticat pe teroriştii care au ucis jurnalişti de la Charlie Hebdo, la Paris. Însă numeroase personalităţi publice şi-au exprimat criticile sus şi tare”, subliniază aliatul lui Nemţov.


Liderul Republicii Cecene Ramzan Kadîrov a declarat anterior că el l-a cunoscut pe Zaur Dadaev „ca pe un patriot rus” care a fost comandantul adjunct al unui regiment din cadrul unităţilor Ministerului cecen de Interne. „Toţi cei care-l cunosc pe Zaur spun că este un om profund religios şi că, la fel ca toţi musulmanii, a fost şocat atât de ceea ce a făcut (revista) Charlie (Hebdo), cât şi de comentariile prin care au fost susţinute caricaturile”, a scris Kadîrov într-un mesaj postat pe Instagram.

Vladimir Putin i-a decorat luni pe liderul Republicii Cecene și pe suspectul în asasinatul lui Litvinenko

Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a decorat pe liderul cecen Ramzan Kadîrov cu „Ordinul de Onoare”, pentru realizări profesionale şi activităţi publice.

Potrivit unui decret semnat de Putin şi publicat luni pe un site oficial, Kadîrov şi alţi oficiali şi personalităţi ruse sunt decoraţi cu „Ordinul de Onoare”, pentru „realizări profesionale, activităţi publice şi mulţi ani de muncă sârguincioasă”, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty.

Decretul lui Putin a fost publicat la o zi după ce Kadîrov l-a apărat pe Zaur Dadaiev, suspectat de implicare în asasinarea opozantului rus Boris Nemţov.

Kadîrov a scris duminică pe contul său de Instagram că Dadaiev, fost comandant adjunct al poliţiei cecene, este un „adevărat patriot rus” care, în calitate de musulman, a fost şocat de caricaturile publicate de revista franceză Charlie Hebdo cu Profetul Mahomed.

Tot luni, Vladimir Putin l-a decorat și pe Andrei Logovoi, un parlamentar rus dat în urmărire de autorităţile britanice pentru uciderea fostului agent FSB Aleksandr Litvinenko la Londra.

Conform unui decret semnat de preşedintele Putin şi publicat pe site-ul Kremlinului, Lugovoi a primit Medalia pentru servicii în Slujba Patriei, ca recompensă pentru merite avute în „dezvoltarea sistemului parlamentar rus”, relatează Radio Free Europe / Radio Liberty.

Autorităţile britanice l-au dat în urmărire pe Andrei Lugovoi şi pe un alt cetăţean rus, Dmitri Kovtun, în cazul asasinării la Londra, în 2006, a fostului agent FSB Aleksandr Litvinenko.

Rusia refuză extrădarea celor doi suspecţi, iar Kremlinul neagă implicarea în asasinarea fostului agent FSB.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: