18 ianuarie, 2024

Guvernul a aprobat în ședința de joi câteva măsuri promise fermierilor, printre care și un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina.

Această schemă de ajutor vizează acordarea unui grant direct întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole vegetale, în vederea compensării parțiale a creșterii costurilor de producție, recoltare, transport și depozitare a recoltei agricole vegetale primare obținută la culturile înființate în toamna anului 2022, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Grantul direct din cadrul prezentei scheme reprezintă o plată compensatorie pe suprafață care constă în echivalentul în lei a 100 euro/hectar, care se acordă unei întreprinderi care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru suprafețe de teren arabil cultivate în toamna anului 2022, pentru un număr maxim de 162.640 beneficiari.

Amânarea ratelor la credite trebuie avizată de BNR

Actul privind moratoriul prin care fermierii cu credite la bănciafectați de secetă să-și suspende pentru cel mult un an plata ratelor a fost analizat în primă lectură. și așteaptă avizul BNR, conform guvernanților.

Obligația de plată a datoriilor restante ale fermierilor acumulate la bănci și/sau societățile de leasing, datorate în anul 2023 către bănci vor putea fi suspendate la cererea debitorului pentru o perioadă de la o lună, până la 12 luni, potrivit unui proiect pus în dezbatere de Ministerul Agriculturii. Documentul a ajuns vineri și pe masa bancherilor, aceștia urmând să-l analizeze și să transmită eventuale observații.

Producătorii agricoli afectați de seceta pedologică vor putea solicita băncilor suspendarea obligației de plată a creanțelor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor.

Beneficiarii acestei Ordonanțe de Urgență sunt producătorii agricoli care au încheiat contracte de credit, respectiv leasing cu instituții de credit sau instituții financiare nebancare și pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Reglementări pentru tractoriști

Guvernul a mai aprobat și o OUG ce are în vedere modificarea și completarea unor acte normative referitoare la categoriile de permis de conducere disponibile în România pentru tractoare și vehicule agricole.


Actul normativ prevede:

  • Echivalarea permisului categoria B cu permisul Tr1, categorie nou introdusă, care va permite conducerea tractoarelor agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice.
  • Înscrierea echivalării categoriilor B și Tr cu categoria Tr1 în permisul de conducere pentru noile emisiuni, dar nu mai devreme de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, fără examinare de către autoritatea competentă.

Actul mai stabilește că RAR va putea efectua ITP-ul la vehicole agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: