21 noiembrie, 2011

Primarul municipiului hunedorean Brad, social-democratul Florin Cazacu, susține că a intrat, luni, în greva foamei, pentru a cere Guvernului fonduri pentru termoficare, relatează Agerpres.

„Este o soluţie extremă, pentru o situaţie extremă. Este inadmisibil ca aproape 10.000 de oameni să fie lăsaţi pradă frigului. Din păcate, toate intervenţiile făcute la nivelul Guvernului nu şi-au găsit ecou. Sunt consternat că, în cursul lunii octombrie, au fost alocate din Fondul de rezervă al Guvernului sume de bani foarte mari pentru localităţi care nu au costuri atât de ridicate pentru producerea agentului termic, iar municipiul Brad nu se regăseşte printre acestea”, a primarul localității hunedorene.

Potrivit acestuia, în luna octombrie, din Fondul de rezervă al Guvernului au fost alocate aproape 380 milioane de lei către diverse primării din ţară pentru acoperirea subvenţiei la energia termică, însă printre acestea nu s-a regăsit şi cea din Brad.


Edilul susţine că fondurile minime pentru producerea energiei termice în municipiul Brad ar trebui să fie de circa 3 milioane de lei, pentru această iarnă, suma fiind imposibil de acoperit de la bugetul local. Banii au fost solicitaţi Guvernului printr-un proiect de hotărâre ce a fost înaintat la sfârşitul lunii octombrie, primarul afirmând că a informat mai multe ministere despre situaţia de la Brad încă din luna august.

Primarul din Brad a convocat Consiliul Local, luni, în şedinţă extraordinară, şi a anunţat consilierii despre decizia luată. El a spus că intră în concediu de odihnă pentru perioada în care se va afla în greva foamei şi a delegat atribuţiile sale către viceprimarul localităţii.

Protestul primarului se va desfăşura în biroul său din sediul Primăriei Brad, unde a fost instalat un banner de culoare portocalie pe care este scris, cu negru, „greva foamei”.

Costul de producţie al unei gigacalorii în municipiul Brad se ridică la 831 de lei, tariful fiind cel mai mare din ţară.


Preţul este influenţat de faptul că energia termică este produsă pe bază de păcură, fără cogenerare, menționează Agerpres.

Populaţia din Brad ar urma să achite pentru o gigacalorie 295 de lei, iar diferenţa de 536 de lei ar trebui acoperită de la bugetul local, dar autorităţile nu dispun de aceşti bani.

În Brad mai sunt racordate la sistemul centralizat circa 3.000 de apartamente, în care se apreciază că locuiesc circa 10.000 de persoane.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: