7 februarie, 2019

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat joi mai mult decât dublul valorii pe care își propusese să o ia de la bănci, în condițiile în care licitația de obligațiuni de stat cu o maturitate de trei ani a fost suprasubscrisă de patru ori, reiese din datele publicate de Banca Națională a României (BNR).

Astfel, Finanțele își propuneau să atragă 300 de milioane de lei. Băncile au depus oferte de 1,2 miliarde de lei, suma adjudecată fiind de 653,6 milioane de lei. Randamentul mediu a fost de 4,04%, maturitatea obligațiunilor fiind de 33 de luni.

MFP a publicat în această săptămână calendarul de licitații aferent lunii februarie, din care reiese că vizează să obțină 1,5 miliarde de lei pentru refinanțarea datoriei publice și pentru acoperirea deficitului bugetar.


Recent, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, a precizat că a dat ordin Trezorerie să nu mai împrumute bani de la bănci.

În luna ianuarie, licitațiile nu au mers foarte bine. MFP a eşuat să atragă de la bănci sumele integrale cerute în trei încercări consecutive, iar la ultima licitație s-a văzut nevoit să refuze toate ofertele băncilor. Băncile au cerut randamente tot mai mari și doar la licitația la care media acestora a ajuns la 5,11%, suma adjudecată s-a apropiat de nivelul cerut de Finanțe.

În prezent, România se împrumută la costurile cele mai ridicate (și în creștere) din Europa Centrală și de Est.

Randamentul oferit investitorilor în titlurile sale românești este de 4,76% la scadența de referință de 10 ani, mult peste al doilea cel mai mare randament, de 2,63%, al Ungariei.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: