15 mai, 2020

Potrivit datelor-semnal publicate de INS, creșterea economică a României pe primul trimestru din 2020 a fost de 2,4% în termeni reali pe seria brută faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent și chiar de 2,7% ajustat după sezonalitate.

Valoarea din urmă este cea care va fi comunicată la Eurostat pentru comparabilitate cu alte state membre ale Uniunii.

Conform aceluiaşi comunicat al INS, în pofida efectelor pandemiei asupra activităților economice și urmare a restricțiilor introduse prin starea de urgență în a doua jumătate a lunii martie ( cu alte cuvinte efectul s-a manifestat pe o șesime din perioada măsurată), economia României a crescut faţă de trimestrul precedent cu +0,3% (valoare ajustată sezonier).


Cea mai mică din ultimii ani (de reținut, în comunicatul din aprilie 2019, valoarea publicată pentru T1 2018 a fost tot de 0,3%, fără a fi vorba de nicio amenințare pentru sănătatea publică) dar, totuși, păstrată în domeniul pozitiv.

Una peste alta, vă prezentăm pe model european datele oficiale aduse la zi de statistica națională după ajustarea cu coeficienți pentru sezonalitate și după recalcularea unor valori, inclusiv din anii anteriori, în termeni comparabili cu celelalte economii naționale din UE:


Diferența de 0,3 puncte procentuale dintre valoarea de brută și cea ajustată sezonier  de creștere a PIB pe T1 2020 nu trebuie să mire. Asta deoarece primul trimestru al fiecărui an contribuie la PIB, în condiții normale, undeva la o cincime din PIB și nu un sfert cum s-ar putea crede, ponderile trimestriale urmând să crească spre finalul anului.

Totuși, ar rămâne de lămurit faptul că rezultatul comunicat oficial pe seria trimestrială se prezintă peste aşteptări. Destul de surprinzător, rezultă că prestația din economie pe T1 2020 ar fi fost peste nivelul  atins în T4 2019, când ritmul de majorare revenise la un nivel dublu în raport cu cele două trimestre precedente.

Fapt problematic, deoarece industria, principala componentă ce determină avansul valorii adăugate brute, tocmai a anunțat un rezultat de -14,5% la producția industrială pentru luna martie 2020 și -6,4% pe T1 2020. Explicaţiile referitoare la structura de formare a PIB vor veni în comunicatul următor, în varianta provizorie de consemnare a creşterii economice.

Totodată, productivitatea muncii era deja în domeniul negativ, pe o traiectorie începută cu mult ÎNAINTE de apariția noului coronavirus iar reducerea avansului salarial în termeni reali la cea mai mică valoare din ultimii ani (doar +3,9% în martie 2020) venea în acord cu acest lucru. Datele din tabel încă nu erau afectate de restricții iar evoluția din comerțul exterior, unde scăderea a fost puternic asimetrică ( -11,3% la export față de -1,8% la export pe martie 2020, după ritmuri mai mici de creștere a livrărilor decât ale introducerilor în țară și ăn ianuarie – februarie), nu sunt de natură să sugereze avansul PIB.

Nici faptul că INS a anunțat o scădere de 40,3% a cifrei de afaceri din activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei pe luna martie 2020 pe seria brută comparativ cu luna martie 2019, nu oferă indicii favorabile. Factorii favorabili sunt, până acum, creșterea vânzărilor către populație cu 3,9% pe luna martie și cu 9,4% pe primul trimestru al anului și majorarea excepțională a activității în sectorul construcțiilor (+26,1% pe martie și +32,3% pe T1, ambele valori ajustate după sezonalitate).

Reamintim că după anunțarea rezultatelor economice – semnal, urmează două runde apropiate de recalculare, provizorie 1 și apoi provizorie 2, după un an va apare nivelul PIB semidefinitiv iar cel „bătut în cuie” îl vom afla de-abia peste doi ani. Important este că la începutul lunii iunie vom afla care este situația pe categorii de resurse și pe categorii de utilizări ale PIB pe T1 2020.

Precizări metodologice

Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale PIB trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a afecta, cât mai puţin posibil, calitatea indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate

astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: