A 48-a ediție a Forumului Economic Mondial de la Davos, încheiată vineri cu discursul în care președintele american Donald Drump nu a făcut, spre surprinderea generală a presei, nicio gafă, marcheză și o inițiativă a Politico.
Publicația, care a avut mai mulți reprezentanți la fața locului, a simțit că la reuniunea din stațiunea elvețiană se întâmplă multe lucruri care trebuie remarcate. În consecință, a conceput și a acordat pentru prima dată Premiile Davos. Acestea sunt:
Premiul politic. Cel mai ușor de acordat: Emmanuel Macron. Până și Donald Trump pare să-l fi îndrăgit pe cel despre care se spune insistent că este noul lider al Europei. Starul francez a făcut sală plină miercuri, făcându-se remarcat cu unul dintre cele mai plictisitoare discursuri rostite la Davos.
Premiul pentru incluziune. Hotel Intercontinental Davos, pentru sticla cu apă plată ce costă 17 franci elvețieni.
Premiul pentru responsabilitate bugetară. Complexului Belvédère, pentru că a aprovizionat sălile de baie cu cel mai ieftin săpun lichid care se vinde în supermarket.
Premiul pentru îndrumare. Șefului suprem al WEF, Klaus Schwab. Acesta nu doar că l-a adus la masă pe Donald Trump, dar a avut permanent grijă ca distinsul oaspete să nu o și răstoarne.
Premiul pentru plasare de produs. Persoanelor care s-au gândit să facă reclamă expoziției ”O zi din viața unui refugiat” în zona în care limuzinele își aduceau clienții.
Premiul de consolare. Acordat lui Justin Trudeau, ”Emmanuel Macron”-ul reuniunii Davos din 2016, cel care a făcut câteva anunțuri interesante, dar pe care lumea nu prea l-a mai băgat în seamă.
Premiul pentru design. Pentru toate clădirile temporare sau corturile albe, care după ninsoarea de luni au devenit invizibile.
Premiul de participare. Se acordă Europei, care și-a trimis aproape toți liderii la Davos, astfel încât forumul nu a fost acaparat de președintele CE, Jean Claude Juncker.
Premiul mantiei de invizibilitate. Se acordă Rusiei, care nu a contribuit cu nimic la niciuna dintre temele în discuție.
Premiul oportunităților pierdute. Premierului Narendra Modi- India a încercat să strălucească la Davos, să ia prim-planul, dar nimeni nu i-a remarcat eforturile.
Premiul inimii sănătoase. Are doi câștigători: autoritățile elvețiene, pentru că au permis miilor de automobile să blocheze traficul în stațiune astfel încât, 3 zile, mersul pe jos a fost singura soluție eficientă de deplasare, și organizatorilor WEF, care niciodată nu au pus la dispoziție un număr de scaune egal cu cel al participanților.
Premiul pentru cel mai bun schior. David Cameron, care a reușit să accidenteze pe pârtie numai un singur colaborator dintre cei care l-au însoțit la Davos.