6 decembrie, 2016

casa locuinta serviciuMinisterul Finanțelor Publice (MFP) dorește modificarea legislației pentru „Prima Casă”, corespunzător Strategiei programului pentru 2017-2021, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017 și va stimula achiziția  de locuințe cu o vechime de cel mult cinci ani.

„Prin prezentul proiect se propune introducerea unor reglementări privind garantarea de către stat în procent de 50% din valoarea creditelor destinate achiziției de locuințe (exclusiv principalul) a locuințelor noi și/sau consolidate, iar pentru locuințele care nu se încadrează în această categorie procentul garantat de stat va fi de 40% în valoarea creditelor destinate achiziției de locuințe (exclusiv principalul)„, se arată în nota de fundamentare a unei OUG pusă de MFP în dezbatere publică.

Prin locuinţă nouă în sensul programului „Prima casă” se înţelege:

  • orice locuință recepţionată la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat
  • locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat vor fi asimilate locuinţelor noi.

Termenul de 5 ani aplicabil în cazul locuinţelor noi şi/sau consolidate va fi calculat în funcţie de data efectuării recepţiei la terminarea lucrărilor, având ca punct final data solicitării creditului garantat (element care poate fi controlat în cadrul analizei).

Statistica Prima Casă:

  • De la lansarea Programului, în anul 2009, și până la finele lunii octombrie 2016, au fost acordate 201.080 garanţii, în valoare totală de 17,24 miliarde lei.
  • De la începutul anului 2016 până la finele lunii octombrie au fost acordate 30.044 garanţii, în valoare totală de 2,8 miliarde lei.
  • Până în prezent, în cadrul Programului au fost înregistrate 767 cereri de plată, din care, până la data de 24.11.2016 au fost plătite 502, iar valoarea totală a garanţiilor plătite este de 41,7 milioane lei.
  • Un număr de 129 de cereri de executare, în valoare totală de 540.281,65 lei au fost respinse la plată.
  • Din garanţiile executate, un număr de 13 garanţii, în valoare totală de 1.028.670 lei, au fost repuse în vigoare, iar diferența până la 767 cereri de executare a garanţiilor inregistrate, este reprezentată de cereri retrase de la plată, garanţiile aferente fiind încă în vigoare.

(DESCĂRCAȚI AICI PROIECTUL DE OUG)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: