24 martie, 2011

Programul Prima casă se va modifica substanţial în perioada următoare, pentru ca şi tinerii care deţin deja o garsonieră să poată accesa garanţii guvernamentale la contractarea creditelor bancare pentru achizţionarea unei locuinţe. În plus, Guvernul cere băncilor să preia jumătate din riscurile creditării în acest program, pentru ca plafonul total de garanţii să mai câştige 1,5 miliarde de euro.

”Analizăm împreună cu băncile posibilitatea de a împărţi riscul garanţiei între stat şi bancă. Astăzi riscul este suportat 100% de stat. Propunerea noastră este să împărţim acest risc: 50% statul – 50% instituţia finanţatoare, adică banca. Aceasta ar însemna practic că la un nivel al garanţiilor guvernamentale de 1,5 miliarde de euro s-ar mai putea obţine încă 1,5 miliarde garanţii, adică ar însemna dublarea numărului de beneficiari prin dublarea plafonului”, a afirmat prim-mnistrul Emil Boc, după o rundă de discuţii avute marţi cu reprezentanţii băncilor.

Soluţia guvernamentală ar veni în momentul în care plafonul maxim pentru ediţia din acest an a programului Prima casă, în valoare totală de 200 de milioane de euro, s-a epuizat deja pe jumătate, iar Guvernul evită să majoreze actualul plafon.


”Nivelul garanţiilor guvernamentale nu poate fi nelimitat. Avem şi alte programe guvernamentale care trebuie să beneficieze de garanţii de stat, mă refer la sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii în esenţă, a mediului privat. De aceea, căutăm soluţii ca în cadrul plafoanelor existente să dublăm numărul de beneficiari”, a afirmat Boc.

Băncile ar putea, însă, profita de pretextul preluării riscurilor pentru a-şi majora dobânzile, în interiorul limitei impuse de ordonanţa de urgenţă pentru operaţionalizarea programului.

”Băncile, dacă doresc să nu fie atractive, să mărească dobânda. Este o competiţie pe piaţă şi clientul alege între acela care oferă o dobândă mai mică şi cel care oferă o dobândă mai mare”, a respins Boc această posibilitate.

Contractele existente nu se vor modifica


Beneficiarii prezenţi ai programului Prima casă nu vor fi nevoiţi să-şi modifuce contractele de credit cu băncile, susţin oficialii guvernamentali.

”Toate raporturile intervin între Fondul de Garantare şi bănci, care împart practic riscul. Beneficiarul actual nu are niciun cost suplimentar. Nu trebuie să vină la bancă să încheie un nou contract”,  a susţinut Boc.

Prin preluarea a jumătate din riscuri, băncile vor împărţi cu statul şi ipoteca pe locuinţa finanţată, au explicat şefii din Finanţe. Băncile vor trebui să se înscrie astfel în Cartea Funciară cu 50% din ipoteca pe care statul o deţine în prezent pe locuinţele cumpărate de populaţie în programul Prima casă.

Tinerii cu garsoniere vor putea accesa programul

Tinerii care în prezent deţin carsoniere în proprietate personală vor putea lua credite cu garanţii guvernamentale pentru achiziţionarea unei locuinţe mai mari, după ce premierul a cerut, miercuri, în şedinţa de Guvern, Ministerului Finanţelor Publice să analizeze această variantă.

”Solicit Ministerului Finanţelor să analizeze în cadrul modificării programului Prima casă şi posibilitatea ca tinerii până în 35 de ani care au o garsonieră în proprietate să-şi îmbunătăţească confortul, pentru ca, dacă au un copil şi nu le mai ajunge garsoniera şi au nevoie de un confort suplimentar, să poată beneficia de programul ‘Prima casă’. Analizaţi acest aspect şi să ne prezentaţi concluziile pe săptămâna viitoare, inclusiv cu băncile să aveţi o asemenea analiză”, a spus Boc.

Şi măsura privind preluarea riscurilor pe jumătate de către bănci, şi extinderea programului către cei care au o garsonieră vor trebui analizate până aăptămâna viitoate de MFP.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: