UPDATE 21.00: Evgheni Prigojin a acceptat să-şi oprească marşul spre Moscova şi le-a ordonat luptătorilor săi să se întoarcă la bazele lor pentru a evita vărsarea de sânge, transmite Reuters, care publică și mesajul audio al șefului mercenarilor.
”Realizând toată responsabilitatea pentru faptul că se va vărsa sânge rusesc, întoarcem coloanele noastre şi plecăm în direcţia opusă”, spune Prigojin.
„Au vrut să desfiinţeze Wagner. Noi am pornit pe 23 iunie la Marşul Justiţiei. Într-o zi am mărşăluit puţin câte puţin până la 200 km de Moscova. În tot acest timp, nu am vărsat nici măcar o picătură din sângele luptătorilor noştri. Acum este momentul în care sângele poate fi vărsat. Realizând toată responsabilitatea pentru faptul că se va vărsa sânge rusesc, întoarcem coloanele noastre şi plecăm în direcţia opusă, spre taberele noastre de campanie, conform planului”, a spus Prigojin, într-o înregistrare publicată pe Telegram.
UPDATE: Fostul președinte și prim-ministru rus Dmitri Medvedev, care este în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, l-a acuzat pe Wagner de o „lovitură de stat”, a informat sâmbătă presa de stat rusă RIA Novosti, preluată de CNN.
„Desfăşurarea evenimentelor arată că acţiunile oamenilor care au organizat rebeliunea militară se încadrează pe deplin în schema unei lovituri de stat”, scrie RIA Novosti, citându-l pe Medvedev.
Potrivit lui Medvedev, „actuala rebeliune armată este o operațiune bine gândită și planificată, al cărei scop este de a obține puterea în țară”.
UPDATE: Casa Albă anunță că președintele Joe Biden a avut sâmbătă convorbiri telefonice cu liderii europeni pe marginea evoluțiilor situației din Rusia. Președintele american a vorbit cu cancelarul german Olaf Scholz, cu președintele francez Emmanuel Macron și cu premierul britanic Rishi Sunak.
Mesajul transis de Casa Albă este că Occidentul rămâne alături de Ucraina, pe care o va sprijini în cotinuare.
UPDATE: Regiunea Moscova a suspendat evenimentele de masă în aer liber și în instituțiile de învățământ până la 1 iulie, au anunțat autoritățile.
UPDATE: Între timp, în Ucraina, conform mass-media ucrainene, Kievul a eliberat teritorii din apropierea orașului Krasnohorivka din regiunea Donețk, ocupate de separatiștii pro-ruși din 2014.
De cealaltă parte, informații neconfirmate spun că Ministerul rus al Apărării al rechema în țară trupe militare combatante în Ucraina.
UPDATE: Letonia a anunțat o consolidare a securităţii la frontiere, la fel ca vecinul său eston și nu le mai permite ruşilor să intre pe teritoriul leton.
Premierul eston Kaja Kallas a anunţat sâmbătă o consolidare a frontierei cu Rusia şi le-a cerut estonilor să nu se ducă în zona de frontieră.
UPDATE: Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, le-a cerut locuitorilor Moscovei să să nu iasă din case, pe cât posibil, având în vedere că a fost declarată o operațiune de combatere a terorismului.
Sobyanin a mai anunțat că luni va fi o „zi nelucrătoare” pentru a „minimiza riscurile”.
Cum pregătesc forțele de securitate primirea luptătorilor Wagner în capitala Rusiei:
UPDATE: Mercenarilor Wagner li s-a promis o amnistie dacă depun armele, dar numai dacă vor face acest lucru imediat, relatează agenția de presă TASS.
„Luptătorii Wagner pot încă să depună armele și să evite pedepsele, având în vedere realizările lor în timpul operațiunii militare speciale (în Ucraina), dar ar trebui să o facă repede”, a declarat sâmbătă parlamentarul Pavel Krasheninnikov, citat de TASS.
UPDATE: Fost ofițer al Forțelor de Apărare ale Israelului, analistul militar Yigal Levin spune că Grupul Wagner acționează ca talibanii. El a sugerat că la Moscova, unde mercenarii se îndreaptă acum, ar putea să-i aștepte deja întăriri.
„În termeni tactici, oamenii lui Prigojin se comportă ca talibanii”, scrie Levin. „O parte paramilitară – marșează spre capitală. Cealaltă parte – celulele adormite din rândul cetățenilor – stau la Moscova și așteaptă un semnal de la „bucătar”.
UPDATE: Oficialii americani și occidentali tratează cu mare atenție evenimentele în desfășurare în Rusia, pentru a nu-i permite președintelui rus Vladimir Putin să folosească narativul Occidentului implicat în treburile interne ale țării, conform unor surse CNN.
Vineri seara au fost convocate ședințe de urgență pentru evaluarea evenimentelor din Rusia, care s-au desfășurat atât de repede încât i-au surprins pe oficialii americani și europeni, relatează sursele CNN.
În timp ce tensiunile au crescut constant în ultimele luni între șeful lui Wagner, Evgheni Prigojin, și Ministerul Apărării, oficialii serviciilor de informații americane și europene nu au știut că trupele lui Prigojin va lua cu asalt regiunea Rostov cu forțele sale.
„Tensiunea a crescut atât de mult timp, dar fără să se întâmple nimic cu adevărat.”
Un oficial european de informații a declarat pentru CNN că „temperatura urcase în mod evident”, dar puțini ar fi putut prezice ce plănuia Prigojin.
Nu este clar pentru oficialii americani și europeni cu cât timp înainte a plănuit Prigojin atacul.
UPDATE: BBC Rusia relatează evacuarea clădirilor publice din Moscova pe măsură ce rebelii Wagner avansează.
Radiodifuiunea a transmis că muzeele din apropierea Kremlinului sunt și ele evacuate, precum și Centrul comercial Mega Belaya Dacha și centrul comercial Kvartal, foarte aglomerate.
UPDATE: Cel puțin trei elicoptere militare și un avion ale Rusiei au fost doborâte sâmbătă de către mercenarii Wagner, conform mai multor imagini publicate sâmbătă pe rețelele sociale și confirmate inclusiv din surse independente.
UPDATE:
Rostov este a doua regiune producătoare de cereale din Rusia și găzduiește porturile fluviale Don, care care fac legătura cu Marea Azov, pe unde se transportă cerealele.
Orașul are și o importanță strategică, gîzduind centrul de comandă al operațiunilor din Ucraina, precum și rezerve de muniție pentru trupele rusești implicate în răzbloi.
UPDATE: Peroanele Gării din Rostov pe Don au fost luate sâmbătă cu asalt de persoanele ce s-au înghesuit să părăsească orașul, după ce localitatea a intrat sub controlul lui Evgheni Prigojin și a trupelor Wagner.
Potrivit unui corespondent Kommersant la faţa locului, ”cozi mari de aşteptare s-au format în gara de la periferie”.
UPDATE: Fotografii publicate de Vedomosti pe rețeaua Telegram arată militari înarmați pe strada Lipetskaya, în zona în care autostrada M4, care leagă Rostov pe Don, ajunge la marginea Moscovei.
Imaginile mai arată un elicopter ce survolează zona și un camion al poliției.
Guvernatorul provinciei Lipetsk a confirmat că trupele Wagner au intrat în regiune.
Coloana Wagner ce se îndreaptă spre Moscova va ajunge în Capitală în jurul orei 21.00, conform The Washington Post.
S-au instalat mai multe cuiburi de mitralieră la intrările în Moscova și au fost blocate parțiale toate autostrăzile care duc spre capitală.
UPDATE: Numeroase relatări susțin că avionul prezidențial al lui Putin ar fi decolat de pe aeroportul Vnukovo din Moscova la 14:16 ora Moscovei (12:16 p.m. BST) și apoi s-a îndreptat spre nord-vest.
Potrivit datelor de pe site-ul FlightRadar, avionul a ajuns în zona Tver – la aproximativ 180 km de Moscova și unde Putin are reședința – înainte de a dispărea din sistem.
Nu există o confirmare a prezenței lui Putin la bord.
UPDATE: Unitatea a trecut prin orașul Voronej și avansează spre Moscova, întâmpinând o rezistență neglijabilă. Un depozit imens de petrol a fost văzut în flăcări în oraș, cu un elicopter în aer în acel moment.
Filmările de pe rețelele de socializare au arătat convoaie mari de trupe care se îndreaptă spre nord din Voronej, și despre care se crede că sunt mercenari Wagner. De asemenea, se spune că alte grupuri de mercenari se află în drum spre alte orașe cheie, inclusiv Krasnodar și Volgograd.
Putin a răspuns prin creșterea securității la Moscova, mobilizând trupele care urmează să-l apere de mercenari și cerând armatei să se ralieze în jurul președintelui .
UPDATE: Iranul sprijină statul de drept în Federația Rusă și consideră că ultimele evoluții de acolo sunt o chestiune internă a Rusiei, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Nasser Kanaani.
UPDATE: Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a discutat despre „situația în curs de desfășurare în Rusia” într-un apel cu omologii săi din G7 și din Uniunea Europeană.
Au participat la discuții miniștrii de externe din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Regatul Unit, plus reprezentul la vârf al diplomației UE.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a spus că Blinken „a reiterat că sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina nu se va schimba” și că SUA „vor rămâne în strânsă coordonare cu Aliații și partenerii, pe măsură ce situația continuă să se dezvolte” în Rusia.
UPDATE: Trupe Wagner s-ar afla la 300 de kilometri de Moscova.
Civilii din orașul Lipetsk, aflat la nord de Voronej, au fost îndemnați de guvernator să rămână acasă, pe fondul unor rapoarte neconfirmate conform cărora vehicule Wagner au fost depistate în regiune.
„În acest moment, toate autoritățile și agențiile de aplicare a legii lucrează într-un regim consolidat”, a spus guvernatorul Igor Artamonov, într-un mesaj pe Telegram.
„Pentru a asigura legea și ordinea și siguranța cetățenilor din regiunea Lipetsk, sediul operațional al regiunii le cere rezidenților să nu părăsească casele fără o nevoie urgentă și să se abțină de la orice călătorie cu transportul personal sau public”, a mai transmis Artamonov.
UPDATE: Președintele Putin a semnat o lege ce permite detenția de 30 de zile pentru încălcarea legii marțiale în locurile în care aceasta a fost impusă, a informat agenția de presă de stat RIA.
UPDATE: Autoritățile au anunțat că banii găsiți la biroul lui Evgheni Prigojin din Sankt Petersburg ar totaliza patru miliarde de ruble (37 de milioane de lire sterline).
Reuters relatează că Prigojin a spus că banii – găsiți de FSB în cutii de carton în vehiculele din apropierea biroului său – erau pentru plata salariilor și alte cheltuieli legate de luptătorii Wagner.
UPDATE: The Kyiv Post scrie că au fost săpate tranșee la marginea Moscovei.
UPDATE: Toate biletele pentru zborurile internaționale cu plecare din Moscova au fost rezervate.
Der Spiegel a raportat că nu mai sunt bilete disponibile pentru legăturile directe de la Moscova la Tbilisi, Astana și Istanbul.
UPDATE: Mai mulți oficiali ruși au făcut apel sâmbătă la populație să se ralieze în jurul președintelui Vladimir Putin. Ultimul mesaj de acest fel vine din partea lui Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR).
El a făcut acest apel în calitatea sa de președinte al Societății de Istorie Rusă: Societatea „face un apel către concetățeni să se unească în jurul președintelui Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin – garantul Constituției, al drepturilor și al libertăților – și să sprijine armata noastră,” armată ce va respinge atacul inamicului.
El a condamnat ceea ce el a descris drept o „tentativă de rebeliune armată” în Rusia.
Narîșkin a spus că rebeliunea este o crimă „ce nu poate fi justificată de nicio realizare anterioară”. „În acest moment, este clar că încercarea de a zgudui societatea, a trezi cele mai întunecate aspirații din ea, de a aprinde focul unui război civil fratricid, a eșuat”, a spus Narîșkin într-o declarație citată pe Telegram. „Rușii au demonstrat maturitate civică, capacitatea de a distinge adevărul de minciună.”
Anterior, mesaje similare au făcut Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, și de Dmitri Medvedev, fost premier și președinte al Rusiei.
UPDATE: Preşedintele rus, Vladimir Putin, se află la Kremlin şi lucrează acolo, a declarat purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov. „Preşedintele lucrează la Kremlin” a declarat Peskov, citat de agenţia de stat Ria Novosti, întrebat în legătură cu zvonurile de pe reţelele de socializare care susţin că acesta ar fi părăsit Moscova din cauza revoltei și s-ar afla la vila sa de lângă San Petersburg.
UPDATE: Elicopterele armatei ruse au deschis focul asupra unui convoi militar Wagner de pe autostrada M4, în afara orașului Voronezh, din sud, relatează Reuters, citând un martor.
UPDATE: Președintele Putin a vorbit și cu președintele Kazahstanului, potrivit oficialilor kazahi. Reprezentanți ai președintelui Kassym-Jomart Tokayev: „Șeful statului, Kassym-Jomart Tokayev a vorbit la telefon cu președintele rus Vladimir Putin. Vladimir Putin a oferit informații despre situația din țară (…) Kassym-Jomart Tokayev a remarcat că ceea ce se întâmplă acum este o problemă internă a Rusiei. Ordinea constituțională și statul de drept sunt principalele condiții pentru menținerea ordinii juridice în țară. Aceasta este baza securității societății și a dezvoltării sale cu succes”.
Se pare că președintele Putin a discutat și cu președintele Uzbekistanului, Shavkat Mirziyoyev, pe fondul revoltei.
UPDATE 13.50: Trupe Wagner se îndreaptă către nord, în regiunea Voronej, probabil către Moscova, potrivit serviciilor militare britanice de informaţii, citat de BBC News.
O sursă din cadrul serviciilor ruse de securitate (FSB) declara anterior Reuters că gruparea paramilitară rusă Wagner a preluat controlul unor instalaţii militare din Voronej – care se află la jumătatea drumului dintre Rosto-pe-Don şi Moscova.
Ministerul britanic al Apărării susţine că Wagner ”aproape sigur” a ocupat obiectivele militare în Rostov-pe-Don, relatează BBC News.
În această notă, ministerul cataloghează această rebeliune drept ”cea mai semnificativă provocare a statului rus din ultima vreme”.
Rebeliunea pare să escaladeze într-o confrunatre militară totală
Londra apreciază că acest conflict escaladează într-o ”confruntare militară totală”. Forţe ale grupării Wagner au ”traversat din Ucraina ocupată în Rusia prin cel puţin două locuri”, potrivit spionajului militar britanic.
Unele servicii ruse de securitate ”probabil au rămas pasive” faţă de rebeliunea Wagner, potrivit Guvernului britanic.
”În următoarele ore, loialitatea forţelor ruse de securitate şi mai ales a Gărzii Naţionale ruse va fi cheia modului în care se desfăşoară criza”, mai estimează spionajul militar britanic.
UPDATE: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a scris pe contul său de Telegram că oricine „alege calea răului se distruge singur” și că „slăbiciunea Rusiei este evidentă”. Deși nu îl menționează pe președintele rus Putin pe nume, Zelenski pare să îl critice pe liderul rus pentru că „aruncă sute de mii de oameni” în război.
UPDATE: Armata rusă desfăşoară sâmbătă operaţiuni de „luptă” în regiunea Voronej, situată la circa 600 km sud de Moscova, au anunţat autorităţile locale, relatează AFP. Imagini pe rețelele sociale arată o coloană de fum gros după ce un depozit de combustibil ar fi fost aruncat în aer.
„În cadrul operaţiunii antiteroriste pe teritoriul regiunii Voronej, forţele armate ale Federaţiei Ruse întreprind acţiuni operaţionale şi de luptă necesare”, a postat pe Twitter guvernatorul regional, Aleksandr Gussev.
Gussev, a anunțat că un depozit de petrol a luat foc în capitala regională. „Peste 100 de pompieri și 30 de vehicule se află la fața locului. Potrivit datelor preliminare, nu există victime”, a scris Gusev.
UPDATE 13.37: O coloană militară Wagner a fost văzută trecând pe lângă orașul rus Voronezh, înspre Moscova, conform unui martor citat de Reuters.
UPDATE: Evgheni Prigojin îi răspunde lui Putin
„În ceea ce priveşte ‘trădarea de ţară’, preşedintele s-a înşelat profund. Suntem patrioţi”, a afirmat Prigojin într-o înregistrare audio dată publicităţii după discursul televizat al lui Putin de sâmbătă dimineaţă.
„Nimeni nu se va preda la cererea preşedintelui, a serviciilor de securitate sau a oricui altcineva”, a adăugat el. Este pentru prima dată când Evgheni Prigojin în vizează direct într-o declaraţie publică pe liderul de la Kremlin.
Prigojin a mai afirmat în înregistrare că el şi oamenii lui nu mai vor ca ţara să mai trăiască cu corupţie, minciuni şi birocraţie.
UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă, într-o postare pe Twitter, că autoritățile române monitorizează îndeaproape evoluțiile evenimentelor din Rusia și sunt în contact permanent cu Aliații.
UPDATE: Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, și-a afirmat susținerea totală pentru Vladimir Putin, în contextul rebeliunii mercenarilor Wagner. El a calificat revolta lui Prigojin drept „CUȚIT în spate și o adevărată lovitură de stat militară“ și a anunțat că forțele sale au pornit deja spre zonele de conflict pentru „a păstra unitatea Rusiei și a-i proteja statalitatea!“
UPDATE:
Preşedintele Consiliului European Charles Michel a declarat sâmbătă că „monitorizează îndeaproape” situaţia din Rusia şi că este în legătură cu liderii europeni şi partenerii G7, în contextul în care liderul grupului de mercenari Wagner a declanşat o revoltă armată împotriva armatei ruse, relatează AFP şi Reuters.
„Este în mod clar vorba despre o problemă internă a Rusiei. Susţinerea noastră pentru Ucraina şi (preşedintele său) este de neclintit”, a postat responsabilul european pe Twitter.
Anterior, SUA, Regatul Unit, dar şi Franţa, Germania, Italia, Polonia, România şi alte state europene, precum şi NATO, au anunţat că monitorizează situaţia din Rusia, scrie Agerpres.
Pe de altă parte, NATO „monitorizează situaţia” din Rusia, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Alianţiei Nord-Atlantice, Oana Lungescu, relatează Reuters.
UPDATE: Șeful Statului Major al Federației Ruse a dat ordin să se ridice avioanele și să deschidă focul asupra coloanelor de „wagnerieni” care se plimbau printre mașinile pașnice și printre camioane, a declarat liderul organizației Wagner, Evgheni Prigojin, într-un nou mesaj audio.
De asemenea, spune Prigojin, Ministerul Apărării al Federației Ruse a trimis recruți pentru a bloca drumurile. Aceștia, însă, nu au opus rezistență și „s-au dat deoparte”. „Dacă iese cineva în cale, îi vom distruge pe toți. Mergem până la capăt”, a subliniat el.
(Citește și: „Vladimir Putin s-a adresat națiunii după rebeliunea lui Prigojin: E trădare, un cuțit în spatele armatei; cei aflați în spatele rebeliunii armate vor fi pedepsiți„)
UPDATE: Grupul Wagner a reacționat pe Telegram după discursul televizat al lui Vladimir Putin: „Putin a luat decizia greșită. Tot ce e mai rău pentru el. În curând vom avea un nou președinte în Rusia”.
UPDATE: Este primul contact internaţional pe care îl are Vladimir Putin de la declanşarea acestei revolte, vineri seară, de către liderul Wagner, Evgheni Prigojin, scrie Agerpres.
„Preşedintele rus i-a telefonat în această dimineaţă preşedintelui belarus” pentru a-l informa „despre situaţia din Rusia”, a relatat Belta citând serviciul de presă al lui Lukaşenko.
UPDATE: Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, le-a cerut sâmbătă rușilor să se ralieze în jurul președintelui rus Vladimir Putin.
Vladimir Putin a vorbit cu președintele Belarus Alexander Lukașenko și l-a informat despre „evenimentele din Rusia”, potrivit canalului Telegram al președinției din Belarus, scrie The Guardian.
Site-ul de știri rus Sputnik a raportat că un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat sâmbătă că Uniunea Europeană consideră că ceea ce se întâmplă în Rusia este o chestiune internă. Purtătorul de cuvânt a declarat reporterilor de la Bruxelles că UE monitorizează situația.
UPDATE: „În următoarele câteva ore, loialitatea forţelor de securitate ruse, şi în special a Gărzii naţionale a Rusiei, va fi esenţială pentru modul în care evoluează criza”, a precizat Ministerul Apărării de la Londra.
„Aceasta reprezintă cea mai semnificativă provocare de securitate pentru statul rus din perioada recentă”, a adăugat sursa citată.
Cine este Prigojin, „bucătarul lui Putin” – (Citește și: „12 oameni care ar putea prelua Rusia de la Vladimir Putin – 4 scenarii Politico„)
UPDATE: Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă, în cadrul unui discurs televizat, că ţara se confruntă cu o trădare şi a promis că cei care au organizat rebeliunea armată vor fi trași la răspundere.
Liderul de la Kremlin a avertizat, de asemenea, că oricine ridică arma împotriva armatei ţării este un trădător.
Vladimir Putin a făcut apel și la combatanţii Wagner, cerându-le să înceteze participarea la acţiunile criminale ale liderului lor Evgheni Prigojin şi a spus că toţi cei care participă la revoltă vor fi pedepsiţi.
Viitorul Rusiei este în joc, avertizează el şi califică acţiunile răzvrătiţilor drept o ”înjunghiere în spate”.
Ambiţiile nemăsurate ale unora au condus la ”înaltă trădare”, a mai spus Putin, fără să-l numească pe şeful grupării paramilitare ruse Evgheni Prigojin.
“Interese personale au condus la această trădare a ţării noastre”, a mai spus Putin, adăugând că Rusia dă acum “cea mai dură luptă pentru viitorul său”
Liderul de la Kremlin a anunțat că „forțele armate au primit instrucțiuni și au fost luate măsuri restrictive în regiunea Moscova și alte regiuni”.
UPDATE 11.05: O operațiune antiteroristă se desfășoară în regiunea Moscova și regiunea Voronej, anunță Comitetul Național Anti-terorism, pentru a preveni eventuale atacuri teroriste, anunță CNN.
În acest sens, autoritățile au introdus în cele două, în premieră, regimul antiterorism, care înseamnă:
- verificarea documentelor
- protecție consolidată a ordinii publice
- monitorizarea convorbirilor telefonice
- restrictionarea comunicațiilor
- restricționarea circulației vehiculelor și a pietonilor
UPDATE: Liderii lumii sunt atenți la cele întâmplate în Rusia, serviciile de informații încearcă să evalueze situația.
Președintele Emmanuel Macron urmărește îndeaproape situația din Rusia, au declarat oficiali de la Palatul Elysee. “Președintele monitorizează situația îndeaproape. Rămânem concentrați pe sprijinirea Ucrainei,” mai spune administrația franceză.
Președintele polonez a purtat consultări cu premierul și Ministerul Apărării cu privire la situația din Rusia, a spus el sâmbătă, adăugând că Varșovia monitorizează situația. „În legătură cu situația din Rusia, în această dimineață am purtat consultări cu premierul și ministerul apărării, precum și cu aliații”, a scris Andrzej Duda pe Twitter. „Cursul evenimentelor dincolo de granița noastră de est este monitorizat în mod continuu”, a spus el.
UPDATE: Trupele paramilitare Wagner, folosite până acum de președintele Putin în multe state prietene ca armată a regimurilor totalitare susținute de Rusia, controlează autostrada M-4, cea care duce de la Rostov până la Moscova. Voronej, cealaltă localitate controlată de Wagner, se află la aproximativ 500 de kilometri de Moscova:
UPDATE: Armata ucraineană a anunţat că ”observă” încăierarea dintre şeful grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin şi înaltul comandament rus, după ce Prigojin a acuzat comandamentul de atacuri sângeroase asupra bazelor sale, relatează AFP, preluată de News.ro.
”Observăm”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Ministerul ucrainean al Apărării.
Comandantul serviciilor militare ucrainene de informaţii, Chirilo Budanov, consideră că facţiuni rivale ruseşti au început ”să se devoreze între ele pentru putere şi bani”.
Moscova a anunţat, la rândul său, că trupe ucrainene se pregătesc să atace ”profitând de provocarea” lui Prigojin.
UPDATE: Prigojin susține că a preluat controlul asupra facilităților militare cheie din orașele rusești Rostov și Voronezh, iar imagine și filmări apărute pe rețelele sociale confirmă acest lucru.
El a declarat că se va deplasa spre Moscova, dacă ministrul rus al Apărării nu vor veni la Rostov să discute.
Forțele de ordine rusești au efectuat un raid la biroul Wagner din Sankt Petersburg, a anunțat agenția de presă locală Fontanka. „Forțele de ordine au intrat în centrul PMC Wagner de pe strada Zolnaya din Sankt Petersburg”, a relatat publicația, citată de BBC.
UPDATE 10.40: Putin acuză o trădare și promite să-i pedepsească pe cei responsabili
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, în cadrul unui discurs televizat, la câteva ore după rebeliunea anunțată de Evgheni Prigojin, că ţara se confruntă cu o trădare şi a promis că cei care au organizat rebeliunea armată vor fi trași la răspundere.
Liderul de la Kremlin a avertizat, de asemenea, că oricine ridică arma împotriva armatei ţării este un trădător.
Vladimir Putin a făcut apel și la combatanţii Wagner, cerându-le să înceteze participarea la acţiunile criminale ale liderului lor Evgheni Prigojin şi a spus că toţi cei care participă la revoltă vor fi pedepsiţi.
Viitorul Rusiei este în joc, avertizează el şi califică acţiunile răzvrătiţilor drept o ”înjunghiere în spate”.
Ambiţiile nemăsurate ale unora au condus la ”înaltă trădare”, a mai spus Putin, fără să-l numească pe şeful grupării paramilitare ruse Evgheni Prigojin.
Liderul de la Kremlin a anunțat că „forțele armate au primit instrucțiuni și au fost luate măsuri restrictive în regiunea Moscova și alte regiuni”.
În același timp, Putin a recunoscut că „situația din Rostov rămîne complicată”, referindu-se la orașul despre care Prigojin susține că se află sub controlul trupelor Wagner.
UPDATE 9.04: Președintele Vladimir Putin, al cărui nume nu a fost rostit nici măcar o dată de Evgheni Prigojin, de la declanșarea acestei crize, urmează să țină un discurs televizat. Nimeni nu știe unde se află liderul de la Kremlin.
„Și da, acesta este doar începutul”, a spus el.
UPDATE 8.57: Liderul grupării paramilitare Wagner a afirmat că se afla sâmbătă dimineaţa în cartierul general al armatei ruse din oraşul Rostov, un centru-cheie pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei, şi că a preluat controlul asupra unor situri militare, inclusiv asupra unui aerodrom.
”Suntem în cartierul general, este 07:30 dimineaţa” (04:30 GMT), a declarat Evgheni Prigojin într-o înregistrare video postată pe Telegram. ”Siturile militare din Rostov sunt sub control, inclusiv aerodromul”, a adăugat el, în timp ce bărbaţi în uniformă mergeau în spatele său.
Prigojin cere ca ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi şeful statului major Valeri Gherasimov să vină la el, în oraşul Rostov-pe-Don.
El a dat asigurări că avioanele militare angajate în ofensiva din Ucraina „pleacă normal” de pe aerodrom pentru a îndeplini „sarcini de luptă”, afirmând că „nu există nicio problemă”.
„Principalul punct de comandă funcţionează normal”, a adăugat Prigojin, dând asigurări că „niciun ofiţer” desfăşurat acolo nu a fost suspendat din funcţie.
„Un mare număr de teritorii” cucerite în Ucraina „sunt pierdute” şi „mulţi soldaţi sunt ucişi”, a afirmat el, acuzând încă o dată armata rusă că nu spune adevărul privind situaţia de pe front.
Armata pierde „până la 1.000 de oameni pe zi”, printre care morţi, răniţi, dispăruţi sau cei care refuză să lupte, a mai spus el.
UPDATE 8.45: Mihail Hodorkovski, opozantul anti-Kremlin, i-a îndemnat pe ruși să îl susțină pe șeful Wagner, Evgheni Prigojin. Khodorkovsky, care a fost cândva cel mai bogat oligarh din Rusia, a declarat: „Trebuie să ajutăm acum, iar apoi, dacă va fi necesar, vom lupta și cu acesta”.
După ce s-a certat cu Vladimir Putin, el a petrecut 10 ani într-o închisoare rusă și a cerut recent sancțiuni mai dure împotriva președintelui rus. Hodorkovski a declarat că este important să fie susținut „chiar și diavolul” dacă acesta decide să se confrunte cu Kremlinul, scrie BBC.
UPDATE: Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a cerut sâmbătă mercenarilor din grupul Wagner ”să nu facă o greşeală ireparabilă” şi să nu execute ordinele lui Evgheni Prigojin.
”Facem apel la luptătorii armatei private să nu facă o greşeală ireparabilă, să înceteze orice acţiune armată împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale şi trădătoare ale lui Prigojin, să ia măsuri pentru arestarea acestuia”, se arată într-un comentariu al FSB, citat de Interfax.
Potrivit comunicatului, ”declaraţiile şi acţiunile lui Prigojin sunt de fapt un apel la declanşarea unui conflict civil armat pe teritoriul Rusiei şi reprezintă o lovitură în spate pentru militarii ruşi care luptă împotriva forţelor pro-fasciste ucrainene”.
UPDATE: Guvernatorul regiunii Rostov din Rusia – care se învecinează cu Ucraina – le-a cerut locuitorilor să rămână în case. Vehicule militare ruseşti au fost văzute pe străzile din Rostov pe Don, dar şi la Moscova, unde măsurile de securitate au fost sporite, după ce şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a susţinut că trupele sale au intrat în Rusia, potrivit BBC. Imaginile de pe reţelele de socializare par să arate că trupele Wagner au înconjurat o clădire guvernamentală din Rostov pe Don.
UPDATE:
Guvernul regiunii Voronej din sudul Rusiei a cerut sâmbătă locuitorilor să evite autostrada nord-sud M-4 ce leagă Moscova de regiunile sudice ale ţării deoarece un convoi militar se află în mişcare pe această rută, informează Reuters.
UPDATE:
Agenţia de presă TASS a informat în noaptea de vineri spre sâmbătă despre instituirea unor măsuri de securitate la Moscova, după apelul liderului grupării paramilitare Wagner Evgheni Prigojin de a se revolta împotriva comandamentului militar rus, transmite AFP, citată de Agerpres.
„Măsurile de securitate au fost înăsprite la Moscova, cele mai importante locaţii sunt sub securitate strictă”, la fel ca în cazul „organismelor statului şi a infrastructurii de transport”, a declarat un oficial al forţelor de securitate. Agenţia nu a detaliat aceste măsuri, şi nici postul oficial de televiziune Pervi Kanal, într-un buletin special de informare, nu le-a menţionat.
****
Informația inițială:
Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat sâmbătă că a preluat controlul asupra facilităţilor militare cheie din Rostov şi Voronej, avertizând că se va îndrepta spre Moscova dacă ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi generalul Valery Gerasimov, nu vor veni să se întâlnească cu el. Cei doi ofițeri ruși sunt considerați de Prigojin responsabilii de situația de pe frontul din Ucraina.
Prigojin îndeamnă militarii și populația rusă să se alăture ”marşului dreptăţii”, despre care spune că nu este o lovitură de stat militară.
Criza intervine după ce Prigojin a acuzat vineri armata rusă de atacarea unei tabere Wagner în spatele frontului ucrainean şi de uciderea unui ”număr foarte mare” de combatanţi Wagner. El a promis să ”răspundă” acestor atacuri, ordonate, acuză el, de către ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.
Îndemn la revoltă pentru a se ”pune capăt dezordinii”, însă nu ”lovitură de stat militară”
”Comitetul Comandamentelor grupării Wagner a decis că cei care au responsabilitatea militară a ţării trebuie să fie opriţi”, a anunţat Evgheni Prigojin, care i-a îndemnat pe aceștia să nu opună ”rezistenţă” trupelor sale şi a anunţat că ministrul rus al Apărării Sergjei Şoigu va fi ”oprit”.
”Suntem 25.000 şi vom stabili de ce domneşte haosul în ţară (…). Rezervele noastre strategice sunt toată armata şi toată ţara”, a anunţat Prigojin. El a cerut cele apoi ”tuturor celor care vor să ni se alăture”, pentru a ”pune capăt dezordinii”.
Prigojin precizează, însă, că vrea să desfăşoare un ”marş al dreptăţii” şi nu o ”lovitură de stat militară”.
Liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că el şi cei 25.000 de oameni ai săi sunt gata să moară pentru „patrie” şi ” să elibereze poporul rus” de ierarhia militară împotriva căreia a intrat în rebeliune, transmite sâmbătă AFP, prleuată de Agerpres.
„Suntem cu toţii gata să murim, toţi cei 25.000. Şi după aceea vor mai fi 25.000. Pentru că murim pentru patrie, murim pentru poporul rus care trebuie eliberat de cei care bombardează populaţia civilă”, a declarat Prigojin într-un nou mesaj audio pe Telegram.
****
Un răspuns
Bietul prost, s-a lasat antrenat in cursa prin care urmeaza sa fie eliminat, avind ,,gura” mai mare decit camaza de mercenar, pe care a imbracat-o in slujba lui Putin…