15 noiembrie, 2024

Prețul de referință al gazelor naturale în Europa a crescut joi până la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2023 încoace, deoarece compania austriacă OMV, care deține și Petrom, a avertizat cu privire la posibila oprire a furnizării de gaze prin conducte din Rusia, în timp ce cererea crește atât pentru încălzire cât și pentru producerea de electricitate pe timpul iernii.

Dutch TTF Natural Gas Futures, care stabilește prețul de referință pentru tranzacționarea cu gaze în Europa, a crescut joi la Amsterdam cu 5%, ajungând la 45,40 euro pe megawat-oră (MWh).

Miercuri seară, firma austriacă OMV a anunțat că a primit o hotărâre arbitrală în conformitate cu regulile Camerei Internaționale de Comerț (ICC) în legătură cu livrările de gaz ale Gazprom Export. OMV a primit 230 de milioane de euro plus dobânzi și cheltuielile de arbitraj de la compania rusescă și va „face următorii pași necesari pentru a pune în aplicare hotărârea arbitrală cu efect imediat”.


În lumina hotărârii arbitrale, OMV a avertizat că „este de așteptat să existe o deteriorare a relației contractuale în temeiul contractului de furnizare cu Gazprom Export, inclusiv o posibilă oprire a furnizării de gaze”.

În același timp, OMV a confirmat că poate livra clienților săi toate volumele contractate de gaze în cazul unei eventuale întreruperi a aprovizionării de către Gazprom Export. În plus, depozitul de gaze al OMV din Austria este în prezent plin în proporție de peste 90%.

Pe lângă o potențială oprire a unora dintre livrările de gaze prin conductele rusești rămase în funcțiune, prețurile gazelor naturale europene au fost, de asemenea, impulsionate de vremea mai rece din Europa, care a stimulat cererea pentru încălzire și de generare de energie electrică în termocentrale. Cererea de gaze și de electricitate produsă în termocentrale a crescut în ultimele zile pe fondul lipsei vântului în nord-vestul Europei, care a dus la niveluri scăzute de generare de energie electrică în fermele centralele eoliene.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: