23 noiembrie, 2021

Prețul certificatelor de emisii de bioxid de carbon (CO2) a înregistrat un nou record istoric la 71,21 euro / tona CO2, cu 150% mai mare decât la începutul acestui an, potrivit datelor Trading Economics.

Recordul înregistrat luni este al treilea maxim istoric consecutiv și al șaselea de după închiderea summit-ului climatic de la Glasgow, în care liderii lumii au reușit să țină în viață obiectivul plafonării încălzirii globale la 1,5°C.

Marți dimineața, piața certificatelor de emisii europene (EUA), pe care  companiile industriale poluatoare trebuie să le cumpere pentru a putea funcționa, s-a retras până la 69,70 de euro / tona CO2, adică în interiorul plajei de variație de luni.


Piața se menține însă pe tendința de creștere accelerată, declanșată după conferința de la Glasgow.

Reducerea producției centralelor eoliene și răcirea vremii au determinat pornirea centralelor de  generare cu combustibili fosili, ceea ce a mărit cerere de certificate EUA, a explicat Ingvild Sorhus de la Refinitiv, citată de Reuters.

„Îngrijorările legate de mai multe măsuri restrictive din cauza recrudescenței pandemiei coronavirus ar putea afecta pieţele carbonului”, a Ingvild Sorhus.

Cresc costurile centralelor clasice

Scumpirea certificatelor de emisii amplifică povara centralelor clasice pe combustibili fosili, cum sunt cele ale Complexului Energetic Oltenia, unde se așteaptă cu încordare decizia Comisiei Europene privind planul său de restructurare.


CE Oltenia, care trebuie să facă tranziția de la cărbune la gaze și regenerabile, a mizat pe niveluri mai mici ale prețului certificatelor de emisii.

Compania a mandatat BERD, luna trecută, să sindicalizeze un credit pentru construcția unor noi capacități de producție.

Proiectele pentru care CE Oltenia caută finanțare vizează capacități energetice pe bază de gaze de 1.325 MW și fotovoltaice de 735 MW, potrivit unui comunicat al companiei.

Piața carbonului și scumpirea gazelor

Scumpirile pe piaţa certificatelor de emisii (piața carbonului) au fost stimulate de acordul privind comerţul global de carbon de la summit-ul climatic de la Glasgow, dar și de scumpirea gazelor naturale, care au făcut ca să fie preferat cărbunele.

Arderea cărbunelui pentru producția de energie electrică duce la emisii de bioxid de carbon de două ori mai mari decât utilizarea gazului. Folosirea cărbunelui cere proporțional mai multe permise de carbon.

Pe de altă parte, prestigiul pieței carbonului a fost susținut de un raport al Autorității Europene a Piețelor și Valorilor Mobiliare (ESMA), care spune că nu a găsit nici o dovadă de comportament anticoncurenţial în comerţul cu emisii.

Investigația ESMA a fost declanșată în urma suspiciunilor că scumpirea accelerată din acest an (+150% până marți) s-ar datora manipulării pieței.

„Raportul a sporit încrederea în piaţă și nu este aşteptată nicio intervenţie imediată din partea factorilor de decizie”, a declarat Marcus Ferdinand, manager la firma de consultanţă Thema din Oslo, pentru Reuters.

Piața rămâne „structural în creștere”, dată fiind profitabilității producției pe cărbune (față de gaze) și interesului investitorilor instituționali.

O corecție pe termen scurt este însă previzibilă din cauza probabilității restricțiilor anti-covid, dar și a faptului că pe piață s-ar fi acumulat un exces de achiziții („supracumpărare din punctul de vedere al anașlizei tehnice”).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: