
Primele declarații ale noului șef DIICOT
„Eu sunt optimist de felul meu şi mă aşteptam la o astfel de reacţie. În schimb, e adevărat că domnul preşedinte avea şi varianta cealaltă. Nu pot decât să-i mulţumesc pentru încrederea pe care mi-a acordat-o”, a declarat luni Felix Bănilă, citat de Mediafax.
Întrebat care este primul lucru pe care îl va face la DIICOT în noua funcţie, Bănilă a precizat: „În primul rând, voi face o evaluare a întregii structuri, să vedem care sunt situaţiile ce trebuie îndreptate”.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a trimis președintelui propunerea de numire la începutul lunii iunie, după ce Secţia pentru procurori a Consiliului Superios al Magistraturii a dat aviz favorabil.
Potrivt legii, procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.
Oliver-Felix Bănilă este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacăul, are 46 de ani și a absolvit, în 1996, Facultatea de Drept din cadrul Universității Al. Ioan Cuza, din Iași, instituție al cărei rector suspendat este ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Și-a început activitatea la Parchetul Moinești, iar din 2008 lucrează la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău.
Între august și decembrie 2007, Oliver Felix Bănilă a lucrat la DNA Bacău.În proiectul de management, procurorul Felix Bănilă a afirmat că procurorul-şef al DIICOT trebuie să fie şi un bun psiholog, iar unul dintre obiectivele pe termen lung pe care le are în vedere vizează alinierea la normele raportului MCV.
Procurorii DIICOT i-au cerut președintelui să nu-l numească pe Felix Bănilă
Procurorii DIICOT au decis, pe 19 iunie, în Adunarea Generală, să îi solicite preşedintelui Klaus Iohannis să respingă numirea lui Felix Bănilă (foto) la conducerea Direcției. Proiectul conceput de Felix Bănilă arată în mod clar că acesta nu s-a documentat corespunzător, nu cunoaște și nu înțelege structura, competența și aspirațiile Direcției, reclamau procurorii DIICOT.
Adunarea Generală a DIICOT a luat această decizie cu 154 de voturi “pentru” şi 47 “împotrivă”.