14 iunie, 2019

Consilierul prezidențial pentru politică externă Bogdan Aurescu se va afla în următoarele zile la Chișinău, în contextul evoluțiilor politice recente din Republica Moldova, transmite Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Prezentăm integral comunicatul Amdinsitrației Prezidențiale:

Delegația condusă de Consilierul Prezidențial pentru politică externă, din care fac parte și Dan Neculăescu, secretar de stat pentru relații cu vecinătatea estică și relații multilaterale la nivel global în cadrul Ministerului Afacerilor Externe român, și Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, va avea întâlniri cu forțele parlamentare și politice implicate în criza în curs din Republica Moldova, cu care va fi discutat contextul politic al crizei.


În conformitate cu Poziția României privind situația politică din Republica Moldova, exprimată la data de 11 iunie a.c., va fi reiterat apelul țării noastre la calm, reținere și dialog, necesare stabilității Republicii Moldova, și la continuarea parcursului său european.

România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră necesară o soluționare cât mai rapidă a crizei pe cale pașnică, în conformitate cu valorile și principiile Uniunii Europene, inclusiv ale statului de drept, precum și cu opțiunile exprimate prin vot de cetățeni la alegerile parlamentare din februarie 2019.

Poziția României față de ultimele evoluții de la Chișinău a fost oscilantă și contradictorie.

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu spunea la începutul săptămânii că, în opinia sa, „în situația gravă în care se găseste Republica Moldova, singura soluție este întoarcerea la electorat. Nu cred că e nicio problemă să fie alegeri parlamentare anticipate în 6 septembrie”.


Marţi, însă, ministerul de Externe a transmis un punct de vedere oficial în care contrazice declaraţia ministrului Meleșcanu: „voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim”, preciza instituția.

Miercuri, Klaus Iohannis a transmis o scrisoare către președintele Consiliului European, Donald Tusk, și către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu privire la situația din Republica Moldova, în care le cere găsească urgent, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, ce trebuie făcut pentru a pune capăt situației actuale din țara vecină.

Șeful statului vorbește despre „acțiuni concrete”, dar soluția, precizează președintele, trebuie să fie una negociată, pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: