Preşedintele Republicii Franceze, Francois Hollande, va face o vizită în România în septembrie, însoțit de un grup de oameni de afaceri, a anunțat premierul Dacian Cioloș.
„Am semnat Foaia de parcurs actualizată a parteneriatului strategic ce stă la baza cooperării dintre Franţa şi România, ce vizează domenii complexe în care Franţa şi România conlucrează. În domeniul economic, avem o prezenţă economică franceză în România foarte activă şi ştim că preşedintele Francois Hollande se pregăteşte să vină pentru vizita din septembrie inclusiv cu câţiva oameni de afaceri”, a declarat Dacian Cioloş.
Vizita premierului a început joi, 9 iunie, cu participarea la o reuniune specială a Consiliului OCDE dedicată României, prezidată de Secretarul General al organizației, Ángel Gurría.
Premierul a susținut un discurs în care a prezentat evoluțiile recente din România, perspectivele economice şi obiectivele țării noastre în raport cu OCDE, aderarea la această organizație.
Dacian Cioloș și omologul său francez, Manuel Valls, au semnat vineri Foaia de parcurs actualizată a Parteneriatului strategic dintre Români şi Franţa.
Prima parte a Foii de parcurs este dedicată consolidării cooperării pe subiecte de interes deosebit ale agendei europene. Preşedinţia română a Consiliului UE în 2019 şi cooperarea cu partea franceză în acest context sunt reflectate în document ca evoluţii majore înregistrate pe parcursul ultimilor ani, îndeosebi la nivelul UE, ca şi la nivel internaţional.
Documentul prevede, printre altele, consolidarea cooperării cu Franţa pe subiecte precum viitorul proiectului european, fenomenul migraţiei, evoluţiile din domeniul schimbărilor climatice şi energiei, lupta împotriva terorismului.
Partea a doua a documentului trasează direcţiile principale pentru aprofundarea cooperării între cele două state în domenii esenţiale de cooperare sectorială: economică (cu accent pe crearea de locuri de muncă şi stimularea creşterii; transporturi, agricultură; IMM-uri); administraţia publică; cooperarea descentralizată; coeziunea socială; sectorul financiar-bancar; justiţia; sănătatea; cercetarea şi educaţia; cultura; apărarea, afacerile interne; telecomunicaţiile şi societatea informaţională, potrivit unui comunicat al Guvernului.
În cadrul vizitei efectuate la Paris, premierul Dacian Cioloș a acordat un interviu postului francez LCI – MYTF1, în cadrul căruia a vorbit despre Parteneriatul strategic România-Franța, stabilitatea economică, politică și financiară a Europei, relația cu NATO, funcționarea spațiului Schengen și referendum-ul din Marea Britanie, fenomenul migrației și combaterea terorismului la nivel european.
De asemenea, premierul Dacian Ciolos a avut în ultima zi a vizitei o întrevedere cu ministrul Apărării din Franța, Jean-Yves Le Drian, la care a participat și ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc.