4 septembrie, 2015

Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, are un verdict tranşant după ce a analizat lucrarea de doctorat a vicepremierului Gabriel Oprea, spunând că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind ”copiate integral”, scrie Gândul.

Preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, Marian Popescu, contrazice, în nume personal, concluzia Consiliului Naţional de Etică din Ministerul Educaţiei – singurul organism abilitat la nivel naţional pentru soluţionarea acestor sesizări – în cazul tezei de doctorat ”Procedura plângerii prealabile”, susţinute de Gabriel Oprea în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.

Consiliul Naţional de Etică este organismul care, în iulie 2012, l-a absolvit de vină şi pe premierul Ponta pentru o acuzaţie similară. Înainte de acel verdict, componenţa consiliului a fost schimbată la iniţiativa ministrului de la acea dată, Liviu Pop.

Consiliul Naţional de Etică nu vede plagiatul în teza lui Gabriel Oprea, după ce nu l-a văzut în cazul lui Victor Ponta


În luna iulie 2015, Comisia pe care Marian Popescu o conduce a decis să se autosesizeze şi să examineze teza de doctorat a vicepremierului Gabriel Oprea, după ce în presă au apărut informaţii privind un posibil plagiat.

”Legea ne-a obligat, cum se întâmplă în cazul demnitarilor, să transmitem autosesizarea la Consiliul Naţional de Etică. Consiliul Naţional de Etică a dat verdictul atât de rapid, încât nici măcar nu am apucat să le transmitem ce începuserăm noi să analizăm”, a declarat Marian Popescu pentru ziarul Gândul.

Potrivit acestuia, la Consiliul Naţional de Etică au ajuns atât autosesizarea Comisiei, cât şi o sesizare făcută de o altă persoană, dar având acelaşi obiect, iar Consiliul Etică, aflat în subordinea Ministerului Educaţiei, a dat rapid verdictul: ”Nu se confirmă”.

”Bibliografia consultată a fost bine valorificată de autor în cuprinsul tezei de doctorat, iar în procesul de documentare au fost selectate şi citate din lucrările folosite idei şi informaţii semnificative asupra problematicii analizate; (…) indicarea prin notele de subsol a lucrărilor consultate şi a autorilor acestora se înscrie în cerinţele care trebuie respectate în procesul de elaborare a unei lucrări ştiintifice, cerinţe impuse de dispoziţiile legale în vigoare la data elaborării tezei”, este concluzia Consiliului de Etică, care l-a absolvit de orice vină pe Gabriel Oprea.

Concluziile verificării paralele: ”O gravă culpă” în cazul lui Gabriel Oprea


În acel moment, în lipsa unui temei legal care să îi permită să dea un verdict pe lucrarea unui demnitar, Comisia a renunţat oficial să mai dezbată subiectul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, spune Marian Popescu. Acesta a continuat însă să examineze, pe cont propriu, lucrarea de doctorat a vicepremierului şi vorbeşte, în nume personal, despre concluziile la care a ajuns.

”Trebuia să fac acest lucru, trebuia să merg până la capăt. Este vorba, în mod sigur, despre un plagiat. O să le atrag tovărăşeşte atenţia celor de la Consiliu că în lucrarea lui Gabriel Oprea sunt zeci de pagini copiate integral. În afară de pasajele semnalate în presă, am găsit şi altele, preluate din alte lucrări, fără citarea sursei. Ceea ce s-a întâmplat este de domeniul evidenţei”, spune Marian Popescu, anunţând că va face publice în scurt timp concluziile detaliate ale analizei care indică ”o culpă gravă” în ceea ce îl priveşte pe Gabriel Oprea.

El pune sub semnul întrebării activitatea Consiliului Naţional de Etică, arătând că nu există niciun temei legal pentru care acesta ar trebui să examineze lucrările demnitarilor.

Potrivit lui Marian Popescu, examinarea suspiciunilor de plagiat ar trebui să cadă în sarcina universităţii care a acordat titlul.

Celelalte suspiciuni: pe lângă plagiatul său, Gabriel Oprea a ”coordonat” și alte 4 plagiate

Hotnews a relatat că lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, ”Procedura plângerii prealabile”, coordonată de profesorul universitar doctor Ion Neagu, conţine pasaje copiate din alte cărţi şi nu are introducere şi concluzii proprii. Hotnews scria că Oprea a copiat pagini întregi din ”Plângerea Prealabilă. Teoria generală a plângerii prealabile. Aplicaţiunea la legislaţiunea română” a lui Constantin Turai, publicată în 1938, precum şi o serie de citate din Nicolae Iorga şi Gheorghe Ghibănescu, care în cartea lui Turai se regăsesc marcate şi citate corect de către autor.

Ulterior, Hotnews a semnalat suspiciuni de plagiat în cazul a patru lucrări de doctorat coordonate de Gabriel Oprea, în calitatea sa de coordonator de doctorat la Academia Naţională de Informaţii ”Mihai Viteazul”.

Este vorba despre lucrările secretarei lui Oprea, Adela Loredana Neagu, despre cea a primarului sectorului 2, Neculai Onţanu, care este şi secretar general al UNPR, despre cea a avocatei lui Victor Ponta, Loredana Radu, şi despre lucrarea prim-adjunctului procurorului general al României, Bogdan Licu.

După ce la Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a fost depusă sesizare privind suspiciunea de plagiat în cazul tezei sale de doctorat, vicepremierul Gabriel Oprea spunea că el este un om corect, iar cel care a făcut plângerea este „principala sursă de zvonuri şi minciuni” îndreptate împotriva sa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. Cum vreti sa existe o cadere economica si industriala abrupta a Romaniei, fara o deplina continuitate in mentalitatea si demersurile virfurilor politice.Plagiatul sta cu guvernarea la masa, incit intr-o zi ne vom trezi bogati, fiindca un P.Ministru (providential) va plagia modul de administrare economica a Germaniei.Abia atunci, plagiatul va deveni o regula obligatorie de stat, pentru accederea in functii publice.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. Cum vreti sa existe o cadere economica si industriala abrupta a Romaniei, fara o deplina continuitate in mentalitatea si demersurile virfurilor politice.Plagiatul sta cu guvernarea la masa, incit intr-o zi ne vom trezi bogati, fiindca un P.Ministru (providential) va plagia modul de administrare economica a Germaniei.Abia atunci, plagiatul va deveni o regula obligatorie de stat, pentru accederea in functii publice.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: