16 martie, 2021

UPDATE: Constantin Mitulețu-Buică a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24, că nu consideră că a plagiat, iar când îi va fi comunicată decizia CNATDCU, va ataca „orice document dacă nu respectă procedurile legale”.

„Așa cum este la dosar raportul de similitudine, nu consider că am plagiat și am respectat toate reglementările din 2016”.

„Voi ataca cu siguranță orice document, dacă nu respectă procedurile legale”, a spus președintele AEP.


***

Știrea inițială:

Președintele în funcție al Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică (foto), și chestorul principal de poliție (r) Cătălin Alexandru Ioniță, fost șef al Poliției Române și fost șef al Direcției Generale Anticorupție (DGA), ar putea rămâne fără titlul de doctor în științe, după ce Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis retragerea acestor tiluri academice întrucât cei doi au plagiat în tezele de doctorat.

Ambele hotărâri au fost luate de Consiliul general al CNATDCU în data de 23 februarie și au fost făcute publice luni.


În cazul lui Cătălin Ioniță, decizia vine la doi ani și o lună după ce PressOne a dezvăluit că teza de doctorat a acestuia este plagiată, iar în cazul lui Constantin-Florin Mitulețu-Buică lucrurile după doar patru luni.

Cătălin Alexandru Ioniță a obținut titlul științific de doctor în Ordine publică și siguranță națională în 2012, la Academia de Poliție, sub coordonarea profesoarei universitare Ștefania Georgeta Ungureanu. Titlul lucrării științifice este Criminogeneza infracțiunilor cibernetice.

La patru zile după dezvăluirea plagiatului în teza de doctorat, chestorul Ioniță a intrat în concediu medical, din care a revenit după circa 70 de zile.

(Citiți și: „Cătălin Ioniță, fost șef DGA, s-a pensionat la 44 de ani, după ce a pierdut funcția din cauza lipsei certificatului ORNISS„)

Între timp, Comisia de Etică de la Academia de Poliție a stabilit că teza lui Ioniță însumează un procent de 9,22% de rânduri din alte lucrări, drept pentru care a hotărât că „propunerea unei sancțiuni de retragere a titlului de doctor apare ca nejustificată ca nerespectând cerința proporționalității”.

„Cerința proporționalității” – invocată în decizia instituției care i-a acordat lui Ioniță titlul de doctor în 2012 – nu este definită de nicio lege și de niciun alt tip de prevedere juridică ori cutumă academică.

În opinia CNATDCU, însă, fostul șef al Poliției este vinovat de plagiat.

Chestorul Cătălin Ioniță s-a pensionat în septembrie 2020, la 44 de ani. Cu o lună mai devreme, el a fost eliberat din funcția de director DGA ca urmare a retragerii de către Oficiului Registrul Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) a autorizației de acces la informații clasificate, necesară exercitării funcției.

Avizul ORNISS, care permite posesorului acces la informații clasificate, este obligatoriu pentru conducătorii structurilor din Ministerul de Interne.

 

 

 

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: