26 martie, 2023

Preşedintele federal se distanţează de cancelarul Karl Nehammer în ceea ce priveşte poziția Austriei față de aderarea României şi Bulgariei la Schengen și se declară îngrijorat de deteriorarea reputației țării sale în fața partenerilor din cauza acestei chestiuni.

În cadrul unei întâlniri cu ambasadorul UE Martin Selmayr, președintele Van der Bellen a declarat că atât România, cât şi Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea la Schengen.
„Bineînţeles că trebuie să ştim cine intră în UE şi în Austria, cine cere azil. Şi bineînţeles că UE trebuie să îşi controleze frontierele externe”, a spus preşedintele federal, potrivit unei note referitoare la întâlnire primită de publicația Kleine Zeitung.

Voci critice din mediul de afaceri

„România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen. Sunt îngrijorat de reputaţia Austriei în faţa partenerilor noştri europeni”, a mai declarat preşedintele, conform documentului.


Van der Bellen se referă în mod explicit la vocile critice din cercurile de afaceri. „Atunci când companii bine-cunoscute din Austria, care activează cu succes în România, spun că sunt îngrijorate de actuala politică austriacă, aceste voci ar trebui luate în serios. Este vorba despre comenzi reale, cifră de afaceri reală şi locuri de muncă reale. Atât în România, cât şi aici, în Austria. În acest sens, sper că o soluţie poate ajuta în curând la calmarea lucrurilor”, a mai afirmat preşedintele austriac.

Și ambasadorul la UE, Martin Selmayr, consideră că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va „crește și mai mult securitatea, deoarece granița externă a acestor țări va fi considerată o frontieră comună a UE”.

Cancelarul își menține poziția referitoare la aderarea României și Bulgariei în Schengen

Luna trecută, cancelarul Austriei declara că își menține 5poziția față de intrarea celor două țări în Schengen, în pofida numeroaselor critici venite din interiorul UE.

În decembrie, Austria s-a folosit de dreptul de veto şi a împiedicat aderarea la Schengen a Bulgariei şi României, invocând migraţia ilegală. În schimb, nu a avut obiecţii în privinţa Croaţiei, care a aderat, la începutul anului, la spaţiul fără controale la frontiere.


„Numărul mare de imigranţi ilegali arată că sistemul Schengen este stricat. Cât timp acest sistem şi protecţia frontierelor externe nu funcţionează, nu poate exista o extindere”, şi-a reafirmat cancelarul poziţia exprimată şi la sfârşitul anului trecut.

„Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, iar Germania, de exemplu, efectuează controale la frontieră cu alte ţări membre Schengen, cum ar fi Austria, la fel ca multe alte ţări europene, nu putem extinde acest spaţiu. Prin urmare, dreptul de veto al Austriei asupra spaţiului Schengen rămâne în vigoare până când situaţia se va schimba în mod fundamental”, mai spunea cancelarul austriac.

Parteneriat strategic stabilit de România și Bulgaria pentru aderarea la Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său bulgar, Rumen Radev, au semnat miercuri, la Sofia, Declaraţia privind Parteneriatul Strategic dintre România şi Bulgaria.

Declarația de Parteneriat Strategic prevede intensificarea dialogului politic bilateral, încurajarea schimburilor economice și a cooperării transfrontaliere, îmbunătățirea conectivității și a infrastructurii dintre cele două țări, promovarea proiectelor dedicate dezvoltării regiunii Dunării, asigurarea securității energetice, promovarea energiei verzi.

„În legătură cu chestiunea Schengen”, a spus președintele Iohannis, „România și Bulgaria, sunt perfect pregătite pentru a accede în spațiul Schengen”. „Noi îndeplinim toate condițiile acquis-ului Schengen și fiindcă vorbim despre Uniunea Europeană și acquis-ul Schengen, dați-mi voie să detaliez un pic ce vreau să spun (…) Dar, noi înțelegem dificultățile unor state europene în chestiunea migrației ilegale, suntem dispuși să participăm în toate programele care vin să rezolve aceste chestiuni. Am făcut-o și până acum, am dovedit că știm să gestionăm și migrația ilegală care, doar artificial este amestecată cu chestiunea Schengen”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: