6 ianuarie, 2016

proteste femei merkel refugiatiPostul german de televiziune ZDF și-a cerut scuze miercuri pentru întârzierea cu care au relatat incidentele petrecute în noaptea de Anul Nou la în fața gării centrale din Koln, unde aproximativ 1.000 de adolescenți și tineri ce păreau, potrivit martorilor, să fie originari din Orientul Mijlociu și Africa au gresat mai mulți localnici care sărbătorea intrarea în 2016.

„A fost o greșeală că incidentele nu au fost relatate nici măcar luni, în emisiune de la ora 19.00 (jurnalul de seară – n. red.)”, a scris editor-șef adjunct al postului, Elmar Thevessen, pe pagina de Facebook a emisiunii “Astăzi”.

Decizia de a nu relata nimic nici măcar luni, la patru zile după incidente, ci doar marți, când administrația locală a ținut o ședință de urgență pentru discutarea subiectului, a fost în mod clar o eroare, potrivit redactorului-șef adjunct al postului.


Subiectul a ajuns în presa mainstream și a dominat acest segment abia marți, când aproximativ 90 de femei depuseseră deja recalamații privind agresiunile sexuale la care au fost supuse de unii dintre cei aproximativ 1.000 de tineri despre care martorii susțin că nu vorbeau germana și păreau a fi imigranți.

Tăcerea presei și a autorităților a încins însă discuțiile de pe canalele sociale și a alimentat cu argumente partidele de extremă dreaptă, precum PEGIDA dau AfD, care nu au ratat ocazia de a declanșa o serie de atacuri la adresa guvernului și a “catastrofalei politici privind imigranții”, politică ce a dus în opinia lor la “consecințe înspăimântătoare”, scrie Daily Star.

Presa, țintă a atacurilor populației furioase

În pofida acuzațiilor dure aduse presei de către oameni furioși că poliția ar fi încercat să mușamalizeze cazul, presa continuă să abordeze cu foarte multă precauție subiectul.

Redacțiile se tem că ar putea furniza muniție rasiștilor și că ar putea agita rasismul latent care cred ele că încă există în societatea germană.


Trecutul nazist încă sperie, dar indiferent de intenții și de motive, scrie The Local, acoperirea faptelor nu ajută pe nimeni.

În cazul în care mass-media naționale nu acoperă o problemă care tulbură în mod clar o mare parte din populație, va fi alimentată percepția potrivit căreia presa minte.

Incidentul din Koln nu este singurul în care presa a sacrificat transparența de dragul stabilității, mai scrie TheLocal.de.

Infracționalitatea: declarații și exemple

Cifrele oficiale sugerează că refugiații nu sunt mai predispuși decât alte segmente de populație să comită infracțiuni sexuale.

Ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, comenta recent acest subiect afirmând că „în general, datele disponibile arată că refugiații comit la fel de multe sau de puține infracțiuni ca și grupurile populației locale.”

Dar în presa locală există mai multe relatări ale unor infracțiuni sexuale comise de unii dintre noii veniți în Germania.

În luna noiembrie, un club din Bavaria a început să refuze intrarea refugiaților după un șir de plângeri de hărțuire sexuală de la clienții de sex feminin.

În Baden-Württemberg cel puțin un spital a angajat paznici pentru a proteja asistentele medicale care se simt intimidate de refugiații pe care îi tratează.

De asemenea, Consiliul femeilor din Hesse a susținut într-o scrisoare deschisă adresată Parlamentului în luna septembrie că au dovezi solide privind abuzurile sexuale, inclusiv obligarea la prostituare, în adăposturile pentru refugiați.

În luna august, o publicație regională din Renania de Nord-Westfalia acuza poliția locală că acoperă infracțiuni sexuale grave, după ce a aflat despre cazul unei fetițe de 13 ani care ar fi fost violată de un refugiat.

În toamnă, sindicatele și grupuri de apărare a drepturilor femeii au acuzat autoritățile că minimalizează sau chiar musamalizează cazurile de violuri din centrele pentru refugiați.

Norvegia: cursuri în care imigranților li se explică despre  caracterul ilegal al violului

Dacă centrele orașelor precum Köln sau Hamburg (unde, de asemenea, au fost raportate agresiuni sexuale în noaptea de Revelion), vor deveni locuri în care femeile nu se vor mai simți în siguranță, populația va începe să-și piardă încrederea în poliție.

De aceea, atât poliția, cât și media, ar trebui să învețe din experiența Norvegiei.

New York Times relata recent că autoritățile de aici au încercat într-o primă fază să ascundă legătura dintre violuri și imigranți.

Acum, ei le țin noilor veniți lecții cu elementele de bază ale legislației naționale, explicându-le printre altele că sexul impus cu forța este ilegal.

Printr-un program național se organizează discuții în grup despre sex și violuri, unde tinerilor din statele conservatoare din Orient și Africa li se explică faptul că anumite infracțiuni acceptabile în unele culturi sunt ilegale și rușinoase în Norvegia.

Majoritatea țărilor europene au evitat să caută metode mai “neortodoxe” de integrare, temându-se că ar putea stigmatiza refugiații ca potențiali violatori și că ar alimenta retorica anti-refugiați.

Când Hanne Kristin Rohde, fost șef al Departamentului de Crimă Violent al Poliției din Oslo, a declarat în 2011 că există o „conexiune statistică clară” între violuri și migranții de sex masculin non-occidentali, i s-a replicat cu ostilitate, potrivit New York Times.

Ulterior, însă, autoritățile au realizat că „cel mai mare pericol pentru toată lumea este tăcerea”, explică Per Isdal, psiholog clinic de la organizația non-profit Alternativa la Violență.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: