Jurnaliștii Mariei Ressa și Dmitri Muratov sunt deținătorii premiului Nobel pentru Pace 2021, datorită luptei lor curajoase pentru libertatea de exprimare din Filipine și Rusia, a anunțat vineri Comitetul Nobel norvegian.
Ei îi reprezintă pe toți jurnaliștii care susțin acest ideal într-o lume în care democrația și libertatea presei se confruntă cu condiții din ce în ce mai nefavorabile, precizează un comunicat al nobelprize.org.
În vârstă de 58 de ani, Maria Ressa este jurnalistă filipinezo-americană. Pentru aproape două decenii, ea a lucrat ca reporter de investigații în Asia de Sud-Est pentru CNN.
A fost arestată în anul 2019, iar în 2020 a fost condamnată în baza controversatei legi filipineze împotriva criminalității cibernetice, o acțiune catalogată de grupurile pentru drepturile omului și jurnaliști ca un atac asupra libertății presei.
Maria Ressa a expus abuzul de putere,violențele și autoritarismul aflate în creștere în Filipine, menționează comunicatul Comitetului Nobel.
În 2012, a cofondat Rappler, o companie de media digitală pentru jurnalism de investigați, ale cărei dezvăluiri au dus la critici dure din partea populației la dresa controversatei campanii antidrog a regimului Duterte.
Numărul deceselor acestei campanii antidrog este atât de mare, încât ea seamănă cu un război purtat împotriva propriilor cetățeni, menționează comunicatul.
Maria Ressa și Rappler au documentat, de asemenea, modul în care rețelele sociale sunt folosite de regimul lui Rodrigo Duterte pentru a răspândi știri false, pentru a-și hărțui adversarii și a manipula discursul public.
Dmitri Muratov, cofondator al publicației la care a lucrat Anna Politkovskaja, ucisă în 2006
Dmitri Andreievici Muratov (59 ani) a apărat de zeci de ani libertatea de exprimare din Rusia, în condiții din ce în ce mai dificile, se menționează în comunicat.
În 1993, a fost unul dintre fondatorii ziarului independent Novaja Gazeta, al cărei redactor-șef a fost 24 de ani.
Novaja Gazeta este cel mai independent ziar din Rusia de astăzi, cu o atitudine fundamental critică față de putere.
Jurnalismul bazat pe fapte și integritatea profesională au transformat publicația într-o sursă importantă de informații, pentru că a relatat subiecte cenzurate de alte organizații mass-media.
De la înființarea sa în 1993, Novaja Gazeta a publicat articole critice pe subiecte privind, violența poliției, arestările ilegale, fraude electorale și „fabrici de troli”, până la utilizarea forțelor militare ruse atât în interiorul, cât și în afara Rusiei.
Adversarii Novaja Gazeta au răspuns cu hărțuire, amenințări, agresiuni fizice și chiar crimă. Șase dintre jurnaliștii săi au fost uciși, inclusiv Anna Politkovskaja, care a scris articole revelatoare despre războiul din Cecenia.
În pofida crimelor și amenințărilor, redactorul-șef Muratov a refuzat să abandoneze politica independentă a ziarului. El a apărat în mod constant dreptul jurnaliștilor de a scrie orice doresc despre orice vor, atât timp cât respectă standardele profesionale și etice ale jurnalismului.