Premierul Viorica Dăncilă participă vineri la summitul 16+1 China – Europa Centrală și Est, desfășurat anul acesta la Dubrovnik, Croația, chiar în săptămâna în care a avut loc la Bruxelles reuniunea China – UE.
Din delegaţia oficială a României fac parte viceprim-ministrul Viorel Ştefan, ministrul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat – Ştefan-Radu Oprea, ministrul Afacerilor Externe – Teodor Meleşcanu, şi şeful Cancelariei prim-ministrului – Costin Mihalache.
Această formă de colaborarea, ajunsă la cea de-a opta ediție, este urmărită cu îngrijorare în Europa Occidentală, care se teme de o încercare a Chinei de a diviza Uniunea Europeană, scrie AFP, citată de Agerpres.
Într-un articol publicat în principalele publicaţii din Croaţia înaintea reuniunii, şeful Guvernului chinez descrie summitul în termeni entuziaşti. „Atunci când aducem laolaltă 17 ţări de toate culorile, obţinem ceva mai mult decât un curcubeu. Dacă construim un pod între Asia şi Europa vom pune la punct o cooperare frumoasă în viitor”, susţine Li Keqiang.
Europa de Est este o componentă esenţială a proiectului Noul drum al mătăsii, proiectul faraonic lansat în 2013 și care oferă 1.000 de miliarde dolari pentru investiții în infrastructurile rutiere, feroviare şi maritime, pentru a facilita exporturile chineze.
China a anunţat deja o linie de credit de 10 miliarde de dolari şi un fond de investiţii de trei miliarde dolari pentru cele 16 state din Europa Centrală şi de Est ai căror reprezentanţi se întâlnesc vineri cu Li Keqiang. Însă până acum bilanţul este unul mixt, anumite proiecte sunt în curs de construcţie însă investiţiile promise au fost amânate sau chiar anulate. De exemplu, construcţia unei căi ferate de mare viteză între Belgrad şi Budapesta tocmai a început în Serbia, la cinci ani de la anunţarea proiectului.
Summitul ’16+1′ din acest an vine la doar trei zile după o întâlnire importantă între premierul chinez şi oficialii UE, care solicită relaţii comerciale mai echilibrate cu gigantul asiatic, catalogat în prezent drept un „rival sistemic”.
Marţi, la Bruxelles, China a promis că îşi va deschide mai mult economia, conform unei declaraţii comune cu Uniunea salutată drept un avans de europeni. Într-un document de şapte pagini semnat de Li Keqiang, preşedintele Consiliului european, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Bruxelles-ul şi Beijing-ul se angajează să promoveze un comerţ „fondat pe reguli” şi să combată „unilateralimsul şi protecţionismul”.
Unele state europene, precum Franţa şi Germania, sunt din ce în ce mai îngrijorate de proiectul Noului drum al mătăsii, în special după ce guvernul populist italian a devenit primul membru al G7 care se alătură acestui proiect.
Potrivit cifrelor furnizate de Comisia Europeană, în 2018 China a fost cel mai mare exportator în UE şi totodată a doua destinaţie pentru exporturile de produse europene. Balanţa comercială este înclinată semnificativ în favoarea Chinei care realizează un excedent de 184 miliarde euro.