26 martie, 2013

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că este foarte posibil să facă el propunerile pentru șefia Parchetului, în calitate de ministru interimar al Justiției, însă va discuta în prealabil cu președintele Traian Băsescu și Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a obține consensul.

Șeful Guvernului a precizat, la postul RTV, că s-a gândit deja la mai multe nominalizări pentru funcțiile de procuror general al României și procuror-șef al DNA.

”Este foarte posibil ca eu să fac propunerile pentru şefia DNA şi cea a Parchetului General, dar numai în condiţiile în care voi avea o discuţie cu CSM şi cu Preşedintele, astfel încât să existe un acord între cele trei părţi implicate de lege pentru că altfel, doar să fac propuneri pentru ca după aceea să mi le respingă preşedintele sau care nu sunt acceptate de CSM, nu are rost”, a spus premierul Victor Ponta la România TV.


„Am identificat multe nume. După ce o să am o discuţie cu secţia de procurori a CSM şi cu Preşedintele, o să vă spun pe cine pot propune şi pe cine nu”, a mai spus el.

Întrebat dacă se vor face pur şi simplu nominalizări sau va fi organizat concurs, Ponta a răspuns: „Dacă există un acord între cele trei părţi, Comisia Europeană va saluta acest acord, dacă nu, revenim la acea procedură pe care am făcut-o odată şi nu a avut finalitate”.

Referitor la condiţia lui Traian Băsescu, ca la șefia Parchetului să fie propuși procurori cu dosare grele în spate şi fără achitări, premierul a săus că și fostul procuror general Laura Kovesi venea de la o unitate de parchet teritorială, la care nu a fost ”o stea”, iar fostul șef al DNA, Daniel Morar, avea o achitare definitivă care a dus la condamnarea României la CEDO.

„Poveştile cu procurori care să aibă în spate mari dosare şi să nu aibă achitări sunt întotdeauna în funcţie de cum îi convine celui care vorbeşte. Doamna Kovesi când a venit procuror general a venit de la o unitate de parchet teritorială fără să fi fost o stea acolo. Domnul Morar a venit la DNA după ce a avut o achitare definitivă care a dus la condamnarea României la CEDO. Să nu ne mai luăm după ce spune preşedintele, că o dată spune că e bine aşa, dar întotdeauna aplică regulile la alţii”, a comentat Victor Ponta.


El a apreciat, însă, că propunerile pe care le va face trebuie să aibă independență și prestigiu și să fie agreate de ”toți”.

„Îmi doresc să avem două persoane pe care să le agreăm cu toţii, care să aibă independenţa necesară şi prestigiul necesar, iar numirea domnului Morar în funcţia de la Curtea Constituţională cred că este un semn serios de căutare a unei soluţii acceptate de toate părţile”, a spus prim-ministrul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: