Premierul Ludovic Orban recunoaște în mod oficial, pentru prima dată, că este exclus ca firma chinezească Huawei să fie partener pentru dezvoltarea rețelelor 5G în România. Premierul a spus, într-un interviu pentru Europa Liberă, că nu va face un parteneriat cu China pentru dezvoltarea viitoarei tehnologii 5G.
„Avem un proiect de lege care este aproape gata, așteptăm un nou Parlament, nu avem încredere că actualul Parlament poate să adopte proiectul de lege. Va stabili câteva reguli legate de licitația 5G, proiectul de lege ține cont de Memorandumul care a fost convenit cu SUA și care ne oferă garanții că în urma licitației cu 5G poate să fie selectată o firmă care să nu ne creeze probleme de siguranță națională sau care să nu ne afecteze diferite domenii de activitate”, a declarat Ludovic Orban pentru Europa Liberă.
România a semnat un memorandum cu Statele Unite, în 2019, care interzice participarea unei companii care se află sub controlul unui stat la dezvoltarea viitoarei tehnologii 5G.
„Legea în sine consfințește prevederile din Memorandum și nu pot să spun 100% că o să fie exclusă, că acum depinde cine vine la licitație. Din punctul nostru de vedere, nu respectă condițiile care vor fi stabilite prin lege”, spune Ludovic Orban cu referire la compania Huawei.
Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a avertizat în repetate rânduri privind riscurile de securitate pe care le prezintă Huawei, în timp ce Statele Unite își presează aliații să blocheze Huawei de la viitoarele rețelele wireless de mare viteză, spunând că echipamentul companiei ar putea fi folosit de China în scopuri de spionaj. Acuzația a fost respinsă de Huawei și Beijing.
„Huawei este alegerea greșită”, a scris Zuckerman într-un articol de opinie trimis presei românești pe 11 septembrie. „Comuniștii chinezi disprețuiesc libertatea, statul de drept, drepturile omului și adevărul”.
Este de așteptat ca Parlamentul să adopte legislația pentru 5G după alegerile generale din 6 decembrie. O licitație publică pentru construirea rețelelor 5G urmează să fie organizată în 2021.
Un răspuns
O fi corecta decizia premierului Orban – chiar exista garantii ca ”Memorandumul care a fost convenit cu SUA oferă garanții că în urma licitației cu 5G poate să fie selectată o firmă care să nu ne creeze probleme de siguranță națională sau care să nu ne afecteze diferite domenii de activitate”- reguli legate de licitația 5G