10 august, 2017

Premierul Mihai Tudose a lansat mai multe semnale puternice la adresa băncilor și către companiilor petroliere. El spune că este dispus să-și asume riscuri majore în scandalul cu instituțiile bancare care-și externalizează profiturile.

”Perioada romantică a trecut. Nimeni nu poate să înțeleagă că o instituție bancară poate să înregistreze pierderi în ani consecutivi. Pe ușa lor scrie Bancă, nu Crucea Roșie. Clădirile lor arată totuși binișor. Salariile sunt foarte bune. Domniile lor au dovedit și o imaginație foarte debordantă de a-și externaliza profiturile. Nu mai merge. Domnul ministru de Finanțe a avut o discuție cu ei, eu am spus și public că mai suntem răbdători un pic, dar a se înțelege răbdători la nivel de săptămână. Să-și regândească strategia lor în România. (…) Poate e cazul să le explicăm și celor care au impresia că statul român e un partener naiv că NU e așa”, a spus Mihai Tudose.

De asemenea, premierul a  dat asigurări, miercuri seara, că majorarea accizelor la carburanţi nu va genera creşterea preţului benzinei şi motorinei, el afirmând că, în caz contrar, statul ar putea ”umbla” la redevenţele petroliere.


”În 2016 acciza a fost scoasă şi nu a scăzut preţul. Companiile au demonstrat că nu prea au avut nici profit. Ia să vedem, dacă o punem la loc (acciza – n.r.) cresc? Eu cred că nu vor creşte. Totuşi perioada aia de romantism când făceau ce voiau pe aici s-a cam închis”, a declarat Mihai Tudose la România TV, referindu-se la companiile petroliere.

El a mai spus că există ”posibilitatea de a umbla la redevenţe”.

”Bineînţeles. Nu înseamnă şantaj, înseamnă că în sfârşit nu mai avem alt tip de dialog cu ei, ci dialog oficial. (…) Dorim un stat puternic şi prietenos cu cei corecţi. Şi doar un stat puternic cu ceilalţi”, a adăugat Tudose.

Guvernul vrea să facă rost de 1 miliard de lei până la finalul acestui an, majorând accizele la carburanţi, începând cu 1 septembrie. Astfel, printr-un proiect de ordonanţă de modificare a Codului Fiscal pus în dezbatere de Ministerul Finanţelor, se propune revenirea la nivelul accizelor din 2016. Documentul susţine că nivelurile actuale ale accizelor practicate în România sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislaţia Uniunii Europene.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: