Prim-ministrul Țărilor de Jos, Mark Rutte, vine miercuri în România, oficial pentru a vizita militarii olandezi care participă la forţa NATO staționată în România.
Premierul Rutte va fi primit de preşedintele Klaus Iohannis şi se va întâlni cu premierul Nicolae Ciucă.
Potrivit unui comunicat al Guvernului Țărilor de Jos, temele de discuţie vor fi cooperarea militară dintre cele două ţări, cele mai recente evoluţii privind războiul din Ucraina şi energia.
Tema pe care oficialii români doresc să o abordeze este aderarea României la Spaţiul Schengen, Țările de Jos fiind unul dintre opozanții admiterii României în Schengen.
Conform programului oficial al vizitei, la 15.30, Mark Rutte se va întâlni cu preşedintele Iohannis şi cu premierul Ciucă la Cincu (Brașov).
Sunt programate întrevederi ale delegaţiilor, întâlniri cu militarii, intervenţii ale preşedintelui Klauss Iohannis, premierului Nicolae-Ionel Ciucă şi premierului Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte. La 17.30 vor avea loc declaraţii de presă comune.
Țările de Jos nu au decis cum să voteze în chestiunea extinderii Schengem cu România și Bulgaria
Europa Liberă a relatat marţi că Regatul Ţărilor de Jos este ultimul stat care nu şi-a precizat clar poziţia faţă de dorinţa României de a intra, în 2022, în spaţiul european al liberei circulaţii a persoanelor.
Ambasadorul la Bucureşti a precizat pentru Europa Liberă că în acest moment nu are informaţii din care să reiasă un răspuns de acceptare a aderării României în spaţiul Schengen.
„Poziţia cu privire la extinderea Schengen este simplă: atunci când cerinţele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informaţii actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen”, a transmis ambasadorul Țărilor de Jos.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat vineri, la Praga, înainte de reuniunea informală a Consiliului European, dacă România va fi admisă în Schengen începând cu 2023. Președintele a afirmat că România are în prezent „șanse mai bune” să se integreze în Spațiul Schengen comparație cu „alte conjuncturi”.
Președinte a precizat însă: ”Există această posibilitate, dar garanția, trebuie să o spun clar, nu există încă.”
***